Indul a KESKENY ONLINE!

Átlátható nyomdai folyamatok és ügyintézés könnyen, gyorsan és bármikor a Keskeny Nyomda új webes felületén.

Részletek

Lakkozás

Hibrid effekt, forma UV, illatos, diszperziós, iriodin és glitter lakkozás

Hibrid effekt lakk

A hibrid effekt UV-lakkozások során lehetőségünk van a nyomathordozón egy időben fényes és különböző tapintású matt felületek létrehozására. Háromféle lakkozási metódust választhatunk, amelyek alapvetően hasonló technológiával készülnek, de a nyomaton más-más látványt nyújtanak.

Ezek a mattfény-effekt lakk, a hibrid finom effekt lakk és a hibrid durva effekt lakk. Az említett lakkozások során UV-festékkel nyomtatunk és az eljárástól függően más-más típusú olajbázisú effekt forma lakkal készítjük a matt részeket, majd az egész nyomatot fényes UV-lakkal vonjuk be. A nyomtatási folyamat során a kétféle lakk találkozásából jön létre a sima vagy különleges tapintású matt felület. A lakkozás minden fázisa a nyomtatással egy menetben történik, így azonnal feldolgozható nyomdaterméket kapunk.

MI AKKOR JAVASOLJUK, HA:

meghívót, termékkatalógust, csomagolást tervez és valami többet szeretne az egyszerű matt fólia és UV lakk megszokott látványánál, nagy példányszámban gondolkodik és fontos a rövid határidő, valamint a tökéletes minőség.

Forma UV lakk

FÉNYES UV-LAKKOZÁS UTÁN MÁSODIK MENETBEN FELVITT MATT UV-LAKKOZÁS.

Az itt leírt megoldást abban az esetben javasoljuk, ha a hagyományos szitával készült UV-lakkozás látványát akarjuk túlszárnyalni ofszet nyomtatás során, de a viszonylag drágább flexo klisé készítését szeretnénk elkerülni. A nyomatot UV-festékkel készítjük, melynek egész felületére fényes UV-lakkot viszünk fel. Második menetben a kész nyomatra forma matt UV-lakkot nyomunk lakkozólemez segítségével, hogy a kiemelni kívánt grafikai elemek fényesek maradhassanak. Függetlenül attól, hogy a lakkozás két menetben történik, az eljárás nem túl költséges, mivel a kész nyomatra szinte azonnal felvihetjük a matt UV-lakkot.

MI AKKOR JAVASOLJUK, HA:

– termékén a matt fólia és UV lakk látványát szeretné elérni, de részletgazdagabb és kreatívabb eredményre vágyik és fontos a gyorsaság és a tökéletes illeszkedés.  Az így lakkozott felületeken érhetjük el a legnagyobb kontrasztot a matt és fényes részek között.
– Nonfiguratív rajzok, háttér elemek, tárgyfotók, címsorok, logók, képrészletek kiemelésére javasoljuk.

Illatos lakk

Illatos lakkok alkalmazásával egészen egyedivé varázsolhatjuk termékünket, szinte „valóságosnak” érezzük a nyomaton megjelenített képeket. Az ofszet nyomtatás során alkalmazott illatlakkok alapvető tulajdonsága, hogy a lakkozott felületeken, az illat csak dörzsölés hatására válik érezhetővé, de termékünk így akár több hónap után is megőrzi az „illatozó” képességét. A mikrokapszulázott illatanyagot ofszet- (olajos) lakkban speciális segédanyagokkal együtt elkeverik, és ezután kerül a nyomathordozóra.

Az illatanyagok választéka igen nagy, csupán a standard illatok száma megközelíti a kétszázat, de egyedi illat készítésére is lehetőség van.

Néhány extrém példa az illatválasztékból: karácsonyi sütemény, pizza, dohány, paradicsomszósz, frissen fűrészelt fa, penész stb.

MI AKKOR JAVASOLJUK HA:

meghívót, üdvözlőlapot, wobblert, figyelemfelkeltő kiadványt tervez, ahol fontos lehet a reklámozott termék illata is vagy csak egyszerűen egyediségre törekszik.

Diszperziós lakk

A diszperziós lakkok megvédik a nyomatot, költséghatékonyak, aránylag gyorsan száradnak, egy- és kétoldalas lakkozásra egyaránt alkalmasak. Fajtájuktól függően karcolásnak és sérülésnek közepesen vagy teljes mértékben ellenállók, jó nedvességtűrő képességgel rendelkeznek.

A diszperziós lakkok esetén a nyomaton elérni kívánt végeredmény szempontjából használhatunk:

– Extra matt hatású lakkot

– Selyem fényű matt lakkot

– Puha tapintású matt lakkot

– Fényes lakkot

– Magas fényű lakkot

MI AKKOR JAVASOLJUK HA:

– a nyomatot szeretné megóvni a sérülésektől, lehúzódástól vagy elkenődéstől. Teljes felületen alkalmazva minimális esztétikai élményt is nyújthat a grafikához illeszkedő lakk használata.

Iriodin lakk

Az Iriodin egy fényes pigment, mely diszperziós vagy UV-lakkba keverve, lakkozás során a nyomaton finoman csillogó felületet vagy valódi fém színt eredményez, és fény hatására a felületről, különböző árnyalatokban tükröződik vissza. Az optikai hatás függ a pigmentek nagyságától, a felhasznált alapanyag minőségétől. A pigmentek legismertebb színei az arany és ezüst, de ezen kívül számtalan színt és árnyalatot választhatunk mintakatalógusból. Fontos tudni, hogy az erőteljes színű pigmentek nagyban befolyásolhatják, illetve teljesen megváltoztathatják a színes képek árnyalatait, ezért, ha csak visszafogott csillogást szeretnénk, választhatunk világos vagy áttetsző „üvegcsillám” hatású pigmentet. A nyomaton elérni kívánt végeredmény szempontjából lényeges, hogy diszperziós, vagy UV-lakkot használunk. A diszperziós lakkal készült iriodin lakkozás költséghatékonyabb, de a csillogás nem olyan látványos és erőteljes, mintha UV-lakkot használnák, ami szinte életre kelti a csillogó pigmenteket.

MI AKKOR JAVASOLJUK HA:

– exkluzív csomagolást tervez és  kreatív alapanyagban gondolkodik, de nagy a példányszám. Világos háttéren a gyöngyház fényű iriodin lakk alkalmazása költséghatékonyabb megoldás lehet a kreatív papír látványának elérésére.

Glitter lakk

Figyelemfelkeltő és különleges felületet létrehozó szita UV lakkozási eljárás, melynek során fém pigmentet tartalmazó lakkot viszünk fel a kész nyomatra, a kívánt eredménytől függően különböző mértékben. A hatások eléréséhez eltérő rácssűrűségű szitákat kell alkalmazni.

A végeredmény lehet finoman csillogó, ahol a kreatívon csak szétszórtan láthatjuk a színes pigmenteket vagy erőteljesen fénylő, ahol fedésbe kerül a grafika a pigmentek által.

A glitter lakkozás csak egy oldalon alkalmazható és maximum két féle lakkal, mert a vastag UV réteg deformálhatja az ívet. Ha ennél több színt szeretnénk, választhatjuk a színváltó pigmentet, mely a nyomatra kerülve a grafika adott színét felerősítve csillog.

MI AKKOR JAVASOLJUK, HA:

– különleges gyermekkönyvet készít vagy egyedi alkalmakra szóló képeslapokat, meghívókat tervez, esetleg csomagolóanyagokhoz gyárt dekorációt.

értéket nyomtatunk…

Ajánlatot kérek