Did you know,

that we are happy to accept all your orders for business cards, letterheaded paper, note pads, flyers, folders, calendars and all other printed stationery products, regardless of the amount?

...that we produce high quality saddle-stitched or glue-bound brochures as well as hardcover books and albums, using unique surface treatment procedures and cutting-edge finishing technology?

...that our packaging material manufacturing department provides comprehensive services from design to execution and nearly all work processes are carried out in our print shop?

For detailed information please get in touch with our collegues.

Contact:
Marketing and advertising publications
Eszter Szalai:+36-30-850-5883

Production of packaging materials
József Horváth:+36-30-591-5757

Üdvözöljük a Keskeny Nyomdában

Magyarország legmodernebb nyomdai és csomagolóanyag gyártó üzeme bemutatkozik.

Tudjon meg többet rólunk

SEGÍTSÉG

 • ekaer.hu
 • Anyagleadás
 • Grafikusok
 • Segédletek
 • Energetikai jelentés 2018
 • Termékdíj Nyilatkozatok
 • GYIK
 • Ekaer.hu

  letöltés

 • ÚJ SZÍNPROFILOK BEVEZETÉSE A KESKENY NYOMDÁBAN!

  A Keskeny Nyomda – követve a nemzetközi nyomdaipari szabványokat – az elmúlt hetekben bevezette a PSOcoated_v3 és a PSOuncoated_v3_FOGRA52 színprofilok használatát az általános munkafolyamatokban.

   

  A bevezetést az optikai fehérítővel rendelkező nyomathordozók elterjedése indokolta, és az így előállított precízebb próbanyomtatás (proofolás) az eredménye. Az új színprofilok csak kis mértékben térnek el az eddig használt ISOcoated_V2 (illetve ISO_Uncoated_ISO12647) színprofiloktól, így a régebben készült bontásokat nem kell újra elkészíteni.

   

  Az új munkáknál javasoljuk az új színprofilok használatát. Erről bővebb leírást talál a honlapunkon, a “színek beállítása/színprofilok használata” részben olvashat.

  Színek beállítása
  Színprofilok használata

  A Keskeny Nyomda a nyomtatási- és a nyomtatás-előkészítési munkafolyamatokat az aktuális nyomdaipari szabványoknak megfelelően végzi, azaz teljesíti az ISO 12647-2:2013 szabványban foglaltakat. Műnyomó papírok esetén (fényes és matt egyaránt) a “PSOcoated_v3.icc”, mázolatlan ofszet papírokhoz pedig a “PSOuncoated_v3_FOGRA52.icc” színprofillal kell a leadandó anyagokban a színkonverziókat (CMYK bontás) elvégezni. Ezek a színprofilok a leggyakrabban használt kiadványszerkesztő és képfeldolgozó szoftverekben nem találhatóak meg, ezért kérjük töltsék le őket a “https://www.eci.org/en/downloads” címről vagy kattintson az alábbi linkekre.

  http://www.eci.org/_media/downloads/icc_profiles_from_eci/pso-coated_v3.zip
  http://www.eci.org/_media/downloads/icc_profiles_from_eci/pso-uncoated_v3_fogra52.zip

  A hibás színprofil használatának tipikus esetei!
  A hibás színprofil használatának tipikus esetei. Egy nyomdai állomány elkészítésekor a „nem használtunk színprofilt” kijelentés nem lehet igaz. Egy szín konverziójához mindig kell profil, ami – ha nem is tudunk róla – a gyárilag beállított, amerikai tekercsnyomtatáshoz használt US WEB COATED. Ez a szoftver installálásakor jusson eszünkbe, és állítsuk át!

  A színprofilokat a képfeldolgozó és kiadványszerkesztő szoftverek a színek konverziója közben használják. Egy már konvertált szín a profil utólagos megváltoztatásával nem változik, ahhoz vissza kell mennünk az RGB verzióhoz és újra konvertálnunk kivéve, ha a színterek mérete hasonló, akkor lehet cmyk-cmyk konverziót is használni.

  Nem megfelelő színprofil használata esetén a színek nem a mi gyártási folyamatunkhoz, alapanyagainkhoz lesznek optimalizálva. Az eredmény előre nem látható, esetleges. Ugyanabból az állományból, ugyanazokkal a CMYK értékekkel is eltérő eredményt kapunk, mint korábban, más nyomdában. Az általunk készített proof az általunk beállított színprofillal számol – a jelenlegi beállítás nem veszi figyelembe az állományban beágyazott színprofilokat – ezért az általunk készített, jóváhagyott proofon levő színek kinyomhatóak lesznek. RGB kódolású fekete szövegek színét a kiadványszerkesztő program színprofilja 4 szín feketévé konvertálja, ami azon túl, hogy a vékony betűket is raszterpontokra bontja, nem lesz egységes árnyalatú a sima feketéből korrekten kialakított szövegekkel. A nem megfelelő színprofil használata a monitoron és az ügyfél “proofján” eltérő lesz a mi proofunkhoz vagy a nyomathoz képest.

  Elfogadható színminta
  • Hozott proof spektrofotométerrel bemért és hitelesített színskálával
  •  

  • Általunk készített, ügyfél által elfogadott proof
   Technikailag nem kivitelezhető, hogy ugyanarra az alapanyagra készüljön, amire a példányszámot is nyomni fogjuk. Egységesen egyfajta 420 mm széles tekercs speciális proof-papírt (ISO 12647-7 szerint) használunk, amin szimulálni tudjuk a mázolt (műnyomó) és mázolatlan (ofszet) papírok színvisszaadását. Fényes és matt között viszont nem tudunk különbséget tenni. A nyomtató színhűségét minden esetben bemérjük.
  •  

  • Hozott proof vagy nyomatminta skála nélkül
   A kapott mintát, vagy skála nélküli proofot egy általunk készített úgynevezett kontroll proffal összehasonlítjuk. Ha érzékelhető eltérést tapasztalunk, akkor azt jelezzük a megrendelő felé, hogy nem tudjuk a kapott mintát 100%-an reprodukálni, legfeljebb csak megközelíteni. Ilyenkor, ha kérik, elküldjük az általunk készített proofot jóváhagyásra, vagy gépindulást tudunk javasolni.
  Eltérések a hitelesített proofhoz képest
   • Direkt színek esetén

  A proof nyomtatók direkt színeket csak korlátozott mértékben tudnak szimulálni, ezért nem lesz 100%-ban színhelyes a proof. Ezek ellenőrzéséhez (kiválasztásához) inkább a gyári pantone színskálákat ajánljuk, mivel ezek lesznek a legközelebb a nyomathoz.

   • Nyomás utáni lakkozás vagy fóliázás esetén

  A lakkozás kis mértékben, a fóliázás számot tevő mértékben sötétíti a friss nyomaton még pontosan egyező színeket. A fóliázást is számításba vevő proof előállítása technikailag nem kivitelezhető.

   • Speciális (pl. színezett) papírra történő nyomás esetén

   

   • Cold foilra vagy fedő fehérre nyomott színek esetén

  A cold foilra ill. fémgőzölt hordozóra tervezett grafika proofolása nemzetközileg is friss, fejlesztés alatt álló technológia. Elsősorban nem a színhűség, hanem a végtermék megjelenésének értékelésében jelent segítséget. Ilyen igény esetén a várható minőségről, költségekről és elkészülési időről előzetesen konzultáljon kollégáinkkal.

  Színreferenciaként nem használható
  • monitoron látott szín
  • más nyomathordozóra nyomott vagy nem nyomtatott szín (pl. a termék, ami a dobozba vagy katalógusba kerül)
  • digitálisan nyomott minta
  Színbeállítás gépinduláskor

  A nyomógépen a terhelések manuális beállításával a színek az ív egy-egy kijelölt sávjában módosíthatók. Célja, hogy minél jobban közelítsen a nyomat a leadott színmintához. Döntési helyzetekben szerencsés, ha a színbeállításnál az ügyfél is jelen van. Javasolt:

  • Kiemelt igényességű kiadványok nyomási színeinek figyelemmel kisérése, ha nem készült minden oldalról proof.
  • Színvilág vagy direkt szín beállítása, módosítása a leadott állományhoz képest.
  • Szín módosulásának ellenőrzése cold foilra vagy fémgőzölt fóliára történő nyomás során, ill. lakkozás vagy fóliázás után.
  Mély fekete

  A nagy homogén fekete felületeket + 30-30-30 % Cián, Magenta és Yellow színek hozzáadásával mélyíthetjük. Enélkül meglehetősen fakónak tűnnek a nyomaton. Több vagy kizárólagos cián hozzáadásával kékesebb, kevesebb ciánnal barnásabb feketét kapunk. Folyó szövegeknél ez a színmélyítés nem látványos, de a különböző feketék keveredése egy szövegblokkon belül észrevehető. Az élesebb betűkontúrok érdekében is javasoljuk, hogy az apró betűs szövegek színe maradjon egységesen 100 fekete.

  Nyomdai színkonverziók

  A leadott anyagban maradt RGB színek CMYK colorba történő konvertálását az Iso színprofilok alapján automatikusan elvégezzük. Direkt (Pantone) színeknél ugyanezt a CMYK color bontást is el tudjuk végezni, ha be vannak állítva az alternatív CMYK színtér értékei. Mivel az alternatív CMYK színtérben megadott értékek pontossága a pdf-et generáló szoftvertől és annak beállításaitól függnek, alapesetben ezek az értékek nem valami megbízhatóak. Ezért praktikusabbnak tartjuk, ha ez a konverzió még a pdf írás előtt megtörténik, hogy az eredményt az ügyfél azonnal láthassa, és szükség esetén igazíthasson rajta.

  LAB colorban lévő színek konverzióját nem vállaljuk.

  Direkt szín nyomtatáshoz az állományban is ugyanazt a színt kérjük beállítani, amit nyomtatásban is szeretnének látni. Color színek valamelyikének használta nem szerencsés (pl. „A cián színű elemeket kérjük Pantone Reflex Blue-val nyomni.”), mert így nem tudjuk ezt a színt nyomás közben folyamatosan visszamérni.

  Szeparált pdf-et direkt színek esetén sem tudunk fogadni. A jelenleg használatos driverekkel ma már nem szokott problémát jelenteni a kompozit pdf-ekbe történő beépítésük.

  Direkt színű Pantone és HKS festékek kikeveréséhez rendelkezünk a szükséges színskálákkal. Más direkt színek kikeveréséhez nyomott mintát kérünk.

  Lakk, prég, cold foil felületek és technikai vonalak (stanc, dombor) színkódolása

  A nyomaton nem festékkel megjelenítendő felületeket (lakk, cold foil, prég) ill. a grafikához igazodó technikai vonalakat (stanc, dombor) direkt színekkel kérjük a nyomdai állományba építeni. Legjobb, ha a grafikával azonos pdf-ben szerepelnek, de annak egy külön oldalán, azonos illesztőjelekkel. Nevükben lehetőleg utaljanak funkciójukra (a dombort jelző szín neve legyen „dombor”), vagy legyen a pdf-ben egy beillesztett színmagyarázó felsorolás, táblázat.

  A prég vagy cold foil színét nem az állományban való színmegjelenítésük határozza meg. Egy lila színnel jelölt prég automatikusan nem lesz lila színű fóliával prégelve, hacsak az a megrendelésben külön nincs meghatározva. Cold foilnál ezüst és arany prégnél pedig számos, katalógusból külön kiválasztható, nem csak metál színű fóliából lehet választani.

  Verlauf

  A nem finoman, folyamatosan átúszó, hanem sávos színátmenet kialakulását a leadott pdf-ben rendszerint csak akkor látjuk előre – még egy teszt proofon is –, ha az nagyon durva. Finomabbaknál előfordulhat, hogy a rácsra bontás csökkenti, vagy épp ellenkezőleg erősíti zavaró hatásukat, és csak a nyomaton lehet eldönteni, hogy az még az elfogadhatóság szintjén belül maradt-e. Ezért felelősséget nem tudunk vállalni, legfeljebb előre felhívjuk a fennálló veszélyre a figyelmet. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha kicsi a színváltozás egy hosszú verlaufon.

  Moiré

  A moiré (rács interferencia) kialakulásának számos oka lehet: árnyalatos direkt 5. szín, nyomatról szkennelt (tipikusan archív) fotók, szövet vagy más szabályos textúrájú felület rácsrabontása. Ezeknek a nem kívánatos hatásoknak a kialakulását a rácssűrűség finomításával ill. a legkevésbé kritikus rácsszög kiválasztásával sokszor csak csökkenteni tudjuk, teljesen megszüntetni nem.

  Állomány küldés
  KESKENY PORTÁLON KERESZTÜL (JAVASOLT)

  A megrendelés leadása után e-mailen keresztül küldünk Önnek egy linket. A linkre kattintva az adott megrendelés száma alá töltheti fel a nyomdai állományát. Ezt a linket továbbíthatja grafikusának, ügyfeleinek is. Az állomány feltöltése után néhány percen belül automatikus visszajelzést küldünk az állomány minőségéről.

   

  Hogyan tudja a Keskeny portálon keresztül feltölteni az állományt?

  A.) Online megrendelés esetén:

  Rendelje meg az ajánlatot az e-mailen kapott árajánlatban szereplő megrendelés gombra kattintva megjelenő megrendelő űrlap kitöltésével (az úrlapon még lehetőség van a paraméterek módosítására, pl.: terjedelem, példányszám stb.). A megrendelés elküldése után pár percen belül e-mail címére automatikusan küldünk Önnek egy linket a munka számával. Erre a linkre kattintva tudja feltölteni az állományt. Így azonnal be tudjuk azonosítani, hogy a feltöltött állomány melyik munkához tartozik és el tudunk vele kezdeni dolgozni.

  B.) Hagyományos megrendelés esetén:

  Az ajánlatot megrendelheti hagyományos módon e-mailben is. Ebben az esetben viszont csak néhány óra elteltével tudjuk küldeni a feltöltéshez szükséges linket tartalmazó e-mailt.

  E-mailben (NEM JAVASOLT)

  Anyagleadásnál a küldött állományt csak abban az esetben tudjuk e-mailen elfogadni, ha a ctp@keskeny.hu e-mail címre küldi. E-mailes anyagleadást csak kis méretű pdf-ek, pótló anyagok küldésénél javasoljuk.

  Fontos információ: Az árajánlatban küldött állományokat nem tudjuk anyagleadásnak tekinteni (mert nem tudjuk, hogy ez a végleges állomány-e), ezért kérjük, hogy a félreértések elkerülése végett, a megrendelést követően a végleges állományt újra adja le.

  Feltöltés saját FTP szerverünkre (NEM JAVASOLT)

  Nagyméretű fájlok küldésének klasszikus módja. Előzetes regisztráció szükséges, mely tartalmazza egy vagy két kontakt személy elérhetőségét (név, telefon, e-mail). Ezek automatikus e-mail visszaigazolást kapnak minden feltöltésükről. A más feltöltött állományok javításához, törléséhez a ctp-vel történő konzultáció (telefon, e-mail értesítés) szükséges. Ugyenezen okokból a létrehozott folder struktúra is kiüresedik. Az összetertozó anyagokat ezért inkább zip fájlban csoportosítsuk. A beazonosításhoz a nyomda is ugyanazokat az e-mail értesítéseket használja, amit a kontakt személyek is visszaigazolásként megkapnak. Ezért különösen fontos a fájlok egyértelmű elnevezése, azaz kiegészítése a munka nevével és az esetleges javított verzió jelzésével. Az FTP regisztrációt rendszeres feltöltési igény esetén a megfelelő információk birtokában a nyomda végzi, egyszeri feltöltési igény esetén pedig a küldő. Ez utóbbinál a kapott felhasználónév és jelszó 10 fájl küldéséhez elegendő 12 órán keresztül.

  Javaslat: Az FTP feltöltési mód helyett ajánljuk a Keskeny portálon keresztül történő anyagleadást, amely felhasználói szempontból sokkal gördülékenyebb és egyszerűbben kezelhető. Ebben az esetben nem szükséges regisztráció, hanem egy e-mailen kapott link segítségével tudja feltölteni az állományt, amiről azonnali ellenőrzést kap és nem kell a ctp visszajelzésére várnia.

  Fájlküldő alkalmazásokkal (NEM JAVASOLT)

  Toldacuccot, MammutMail, WeTransfer stb. szabadon használhatók, feltéve, hogy a letöltéshez nem kell külön regisztráció. Letöltünk anyagot a megrendelő szerveréről is, amennyiben ismert a fájlnév és linken megkapjuk a pontos elérési utat. Másik szerveren lévő sok folderben való keresgélésre nem vállalkozunk. Fontos, hogy ilyen esetben a keveredések (ugyanaz a fájl vagy nem ugyanaz) elkerülése végett a küldés csak egyetlen címre, a ctp@keskeny.hu-ra történjen.

  Figyelem! Ezt a feltöltési módot elfogadjuk, de használatát nem javasoljuk! Ebben az esetben a leadott anyagnak nincs közvetlen kapcsolata a megrendeléssel (mint a Keskeny portálon keresztül történő anyagleadás esetében), így több időt vesz igénybe, amíg az állományt a hozzá tartozó megrendeléshez társítjuk. Ez lassíthatja a gyártás elindítását.

  Elektronikus adathordozók – CD, pendrive (NEM JAVASOLT)

  Használatuk bizalmas küldemények vagy extrém fájlméretek esetén indokolt. Használatát, amennyiben lehet, kérjük kerüljék!

  Visszakeresés saját arhívumunkból

  Minden korábban nálunk gyártott termék feldolgozott pdf-je nálunk arhiválva van. Változatlan utángyártás esetén gyorsabb átfutást jelent, ha a technikai előkészítést nem kell előről kezdenünk. Ha az eredeti pdf-et csak beazonosítás végett küldték ismételten, ezt kérjük külön jelezni. Amennyiben az utángyártásra kerülő fájl beazonosításával kapcsolatban a legkisebb kétség felmerül, gyártás előtt az állományt jóváhagyásra elküldjük.

  Megrendelői együttműködés anyagleadáshoz
  Ismert technikai hiányosságok előre jelzése

  Ismert technikai hiányosságok (pl. gyenge képminőség) előre jelzése és az esetleges nyomdai belenyúlások előzetes engedélyezése (méretcsökkentés, kisebbre vágás, borítékoknál a logó lejjebb mozgatása, direkt színek bebontása) percekre rövidítheti sokszor napokig bonyolódó technikai kommunikációt.

  Leadás előtti ellenőrzés

  Annak ellenére, hogy a technikai ellenőrzés a nyomdai feldolgozás részét képezi, minden esetben gyorsabb, ha az anyagban lévő hibákat még leadás előtt kijavítják. Adobe Acrobat Readerben átnézve az általános hibák nagy része kiszűrhető. Felülnyomások ellenőrzéséhez a gyári beállításokat módosítani kell.

   

  Egyszerű vizuális ellenőrzéssel észrevehetők a kifutó hibák, a fonthibák, és a pixeles képek jó része. A nagyon sok hibát és reklamációt okozó felülnyomások ellenőrzéséhez az „Oldalbeállítás”-nál a gyári „Felülnyomásos előnézet”-et „Mindig”-re kell állítani. Adobe Illustratorban az objektumok egyenként megvizsgálhatók, a pdf szerkezete láthatóvá válik. A vizuális ellenőrzésen túl az objektumok fő paraméterei egyenként bemérhetők. A pdf szerkezete drótváz módban ellenőrizhető.

  3

   

  Adobe Acrobat Pro (Professional) lehetővé teszi saját beállítású ellenőrző (preflight) rutinok futtatását.

  Az Adobe Acrobat Pro nem keverendő össze az ingyenes Adobe Acrobat Readerrel, amihez képest jóval több ellenőrzési szolgáltatást is nyújt, pl. saját ellenőrző rutinok készítését. Adobe Acrobat Pro-ban teljes ellenőrzést lehet végezni.  Javasoljuk a képen kiválasztott ellenőrző profil használatát! Bizonyos hibák esetén az “Analyze and fix” gombbal a pdf javítható is. Az ellenőrző profilon javasolt az ipari szabvány.

   

  A kimeneti előképen a színcsatornák ki-be kapcsolgatása különösen hasznos.

  2

   

  A felülnyomások ellenőrzéséhez a gyári beállításokat itt is módosítani kell. PitStop-pal komplett nyomdai előkészítés és ellenőrzés végezhető. Az általunk használt ellenőrző rutinokat mások számára is elérhetővé tesszük. A nyomdai ellenőrzést nálunk az Adobe Acrobat Pro-ba épített Enfocus PitStop plugin-nel végezzük, amely a saját beállítású ellenőrző rutinokon túl rendelkezik a nyomdai előkészítéshez szükséges eszközökkel is. Ezek az eszközök esetenként lehetővé teszik a leadott állományok módosítását is. A nyomdai belenyúlások korlátairól és kockázatairól külön fejezetpontban olvashat. Az általunk általánosan használt saját beállítású ellenőrző rutinjainkat kérésre szívesen átadjuk ügyfeleinknek, akik PitStop-pal rendelkeznek.

   

   

  Fájl egyszerűsítés

  Fájlméret csökkentése

  A képfelbontások egy bizonyos határon túli növelését a nyomdai rácsozás már nem tudja visszaadni, nem emeli a képek részletgazdagságát. 70-es (175 lpi) rácssűrűségnél 300 dpi, 100-as (250 lpi) hibrid rácsozásnál pedig 500 dpi fölötti képfelbontások optimalizálása gyorsítja a feldolgozást. A 300 dpi felbontással beszkennelt képek kicsinyítése egyenes arányban növeli a fájlok méretét. Egy negyedére csökkentett kép felbontása 1200 dpi lesz, fájlmérete viszont ugyanakkora. Így szükségtelenül nagy felbontású (sokszor több ezer dpi) képekből álló, elviselhetetlen lassúsággal küldhető és feldolgozható anyagokat kapunk. Legrosszabb esetben az utolsó pillanatban derül ki, hogy a sok oldalt tartalmazó montírung adatmennyisége összességében meghaladja a számítógép kapacitását. Ha az oldalak mérete egyenként száz MB nagyságrendű, érdemes a képfelbontásokat még leadás előtt optimalizálni.

  Vektoros elemek számának csökkentése

  A nagyon sok (tízezres nagyságrendű) apró vektoros elem jelenléte (pl. nagyon finom mintázatnál) nem növeli számottevően a fájlméretet, de katasztrofálisan lelassítja a számítógépes feldolgozást, sőt sok esetben lehetetlenné is teszi. Ilyenkor vagy a raszteres képpé alakításával, vagy a mintázat nem látható részeinek törlésével új pdf-et kell a forrásfájlból készíteni.

  Bővebb információt itt olvashat.

  A nyomdai feldolgozás
  Technikai ellenőrzés

  Feldolgozhatóság

  • megfelelő fájl formátum: nem sérült, jelszóval nem védett, a tartozékokhoz és a műveletekhez az összes szükséges fájl rendelkezésre áll
  • oldalak montírozhatósága: különálló oldalak, oldalsorrend
  • stanc, dombor, prég, lakk: kijelölhető-e és leválaszható-e a grafikáról
  • általános, durva szépséghibák: (komplett kifutó hiány, tömegesen gyenge felbontású képek, nem beágyazott fontok), amik várhatóan nem felenek meg a megrendelő elvárásainak
  • megrendelt paraméterekkel való összevetés: méret, terjedelem, színek száma

  Ilyen hibák esetén a problémák tisztázásáig ill. javított pdf küldéséig további technikai ellenőrzést nem végzünk.

  Szépséghibák

  egyedi gyenge képek, helyi kifutó hiányok, csíkos verlauf, vágáshoz, hajtáshoz közeli elemek stb.

  Az ilyen problémákat tartalamzó leadott anyagot minden szempontból kompletten leellenőrizzük és fel­dolgozásra előkészítjük, de a javítás ill. a megrendelői jóváhagyás megérkezéséig a további műveleteket felfüggesztjük.

  Tartalmi észrevételek

  Tartalmi revíziót, szöveg ellenőrzést nem végzünk, de ha valamilyen nyilvánvaló ordító hiba véletlenül szemet szúr (pl. rossz évszám a naptáron stb.) természetesen szólunk. Az ilyen hibák nem észrevételéért viszont felelősséget nem vállalunk.

  Nyomdai előkészítés

  Trapping

  A papírnyúlás miatt bekövetkező esetleges nyomási pontatlanságot kompenzáló számítógépes művelet, ami egy speciális szoftver segítségével finom nagyságrendben átfedést hoz létre a különböző színű felületek találkozásánál. Az átfedés mértéke tized milliméter alatti, szabad szemmel nem látható.

  Bizonyos esetekben, a pdf szerkezetének összetettsége miatt ez az átlapolás szoft­veresen nem hozható létre. Ilyenkor a szükségünk van a grafikus vagy operátor segítségére, hogy ezt felülnyomásba rakott vékony körvonallal manuálisan hozza létre.

  Rippelés

  A leadott állomány számítógépes feldolgozásának utolsó, a lemezlevilágítást közvet­lenül előző lépcsője. Itt már ritkán jelentkezik hiba, de ha igen, az rendszerint új pdf leadását igényli.

  A nagyon nagy (több ezer dpi) felbontású képeket vagy a nagyon sok (tízezres nagyságrendű) vektoros elemet tartalmazó oldalakat egy ívre összerakva akkora adatmennyiség adódhat össze, amelynek feldolgozása túllépi a rip kapacitását (lefagy). Az oldalakat a forrásfájlból kiindulva egyszerűsíteni kell.

  Előfordulhat az is, hogy ha a rip illegális fontot talál, hibakijelzéssel megszakítja feldolgozást. Ilenkor meg kell találni a hibás oldalt, azon belül a bűnös fontot, és az éritett szöveget vagy át kell dolgozni más betűtípusból, vagy a betűket körvonallá kell alakítani. A jövőben pedig kerülni kell ezeknek a fontoknak a használatát.

  Változatlan utángyártások

  esetén az arhivált fájlok használatával a technikai ellenőrzés és előkészítés nagy része kihagyható, ami az átfutási idő jelentősen növelheti.

  Állomány javítás

  A pdf fájlformátum ún. zárt, nem szerkeszthető állomány. Ennek ellenére egyes szoftverek (pl. az általánosan használt Illustrator is) lehetővé tesznek korlátozott mértékű bele­nyúlásakat. Az általunk kizárólagosan használt Enfocus PitStop-pal az alábbiakra van lehetőség.

  Oldalak egészét érintő állomány módosítások:

  • A befoglaló ill. vágott méret megváltoztatása
  • Az oldal elforgatása, tükrözése.
  • Oldalak sorrendjének megváltoztatása, cseréje (pl. javítottra).

  Tartalmi belenyúlások az oldalon belül
  (kivételes esetben, külön megrendelői igény esetén):

  • Objektumok mozgatása, törlése.
  • Objektumok átszíneszése.

  Az elvégezhető belenyúlások feltétele, hogy a pdf-en belül az elemek jól elkülönüljenek, a módosítandókat könnyen ki lehessen jelölni. Ez a feltétel a pdf-ek nagy részét szerkeszthetlenné teszi, mert íráskor egy kitakart képrészlet vagy transzparencia miatt az egyébként egyszerű grafika is áttekinthetetlenül bonyolult szerkezetűvé válhat.

  Nem végezhető el semmilyen körülmények között :

  • Szöveg szerkesztés (átírások, beszúrások)
  • Képek szerkesztése (átszínezés, árnyalat módosítás, retus)

  A fentiek miat ilyen módosításokat csak nagyon kivételes esetben, végszükség esetén végzünk el, és annak eredményét a megrendelővel minden esetben jóváhagyatjuk.

  A tartalmi belenyúlások elvégzésétől az alábbi okok miatt a legtöbb esetben elzárkózunk:

  Az általunk használt szoftvert nem kiadványszerkesztésre tervezték, ezért egy-egy összetettebb művelet legtöbbször csak jóval komplikáltabb módon végezhető el, mint a nyitott forrásfájlban. Ami a kiadványszerkesztő, ill. grafikai szofverekben egy mozdulat, az nálunk akár több órás kínlódást is jelenthet.

  Későbbi, módosított utángyártások esetén a forrásfájlban ezek a pdf belenyúlások nem lesznek benne, és jó eséllyel ismételten elfelejtődnek.

  Gyártás közbeni megrendelői ellenőrzések ás jóváhagyások
  Rippelt soft proof

  Szoftveresen feldolgozott állomány montírozás és stanc, lakk stb. nélkül, pdf-ként elküldve.

  Utólagosan, de még nyomás előtt ellenőrizhető rajta nagyobb terjedelmű kiadványok végleges tartalmi helyessége és hogy nem sérült-e valami a feldolgozás során.

  Magazinok, prospektusok, könyvek imprimálásához ajánljuk, külön költséggel nem jár, az átfutási időt számot tevően nem növeli.

  Montír ellenőrzés

  A felmontírozott anyag stanccal, lakkal, préggel, domborral, cold foilllal pdf-ként elküldve.

  Dobozok és más stancolt munkák valamint egyéb extrákat (lakk, dombor, prég cold foil stb.) tartalmazó termékek végleges tartalmi helyességének és komplettségének ellenőrzésére szolgál.

  Változatlan utángyártások jóváhagyatására is ezt használjuk.

  Külön költséggel nem jár, az átfutást számot tevően nem növeli.

  Print ellenőrzés

  A montírozott állomány kiprintelve.

  Nagyobb terjedelmű kiadványok a soft proofnál alaposabb ellenőrzésére szolgál. Az átfutási időt rendszerint kissé növeli, külön költséggel csak akkor jár, ha tömeges javítások miatt az egész anyagot a nyomdai felhasználáshoz ismételten ki kell printelni.

  Gépindulás

  A nyomógépből kijövő első nyomatok szemrevétele és a sorozatgyártás engedélyezése a helyszínen.

  Első sorban a színek megrenelői véglegesítére szolgál. Bármilyen, új állomány leadását igénylő módosítás itt már komoly anyagi vonzattal (gépállás, kiemelés, lemezismétlés) jár.

  A nyomdai fájlok általános technikai követeleményei
  Fájl formátum

  Nyomdai fájlként grafikai szoftverekben (Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe PhotoShop, QuarkXpress, CorelDraw) készült, PDF X1a:2003-as, szabványos Pdf fájlt kérünk. Egyéb, pl. .tiff, .jpg képformátumokat, ill. a grafikai szoftverek szerkeszthető fájljait (.indd, .qxd, .cdr, .psd) nem tudjuk fogadni. Kivételt képez az Adobe Illustrator .ai kiterjesztésű állománya, ha azt úgy mentették el, hogy Adobe Acrobatban nyitható legyen. Mivel ugyanabból a grafikai forrásfájlból a felhasználás igénye szerint többféle minőségű pdf menthető, leadás előtt fontos megbizonyosodnunk arról, hogy valóban nyomdai állomány van-e a birtokunkban.

  A nyomtatásra alkalmas pdf-ben a képek felbontása azonosan magas a forrásfájlban lévővel, valamint rendelkezik a feldolgozás szempontjából fontos kifutásokkal, illesztő és vágójelekkel. Megfelelő program híján a csak vizuális bemutatásra készült (preview) pdf-eket leginkább kis fájlméretéről, a kifutók és vágójelek hiányáról lehet könnyen felismerni. PDF X1a esetén a képek tömörítése változtatható. Alapesetben minden olyan színes kép, amely nagyobb mint 450 dpi azt 300 dpi-re csökkenti. A beállításokat Pdf íráskor meg lehet változtatni.

   

  A kinyomható képfelbontásnak alsó határa nincs, az ezzel kapcsolatos hiba jelzéseink célja, hogy tudatosítsuk ügyfeleinkben, hogy a küldött paraméterekkel milyen minőséget fognak kapni (alacsony felbontásnál rosszabb minőséget attól, mint amilyet elképzeltek).

  Nyomdai fájlok készítését nem vállaljuk (nem rendelkezünk a szoftveres háttérrel és kapacitással), de igény esetén tudunk megfelelő stúdiókat ajánlani, ahol ezt külön megrendelhetik.

  Ugyanígy nem vállaljuk még a legegyszerűbb kiadványok (névjegy, levélpapír) grafikai összerakását sem.

  Az Office alkalmazásokban készült pdf-ek minősége nagyon sokszor nem felel meg a nyomdai igényeknek. Általános szín-, képfelbontási és fonthibák igazolják, hogy elsősorban irodai és nem nyomdai felhasználásra tervezték. Komoly többletmunkával lehet csak alkalmassá tenni (nem túl minőségigényes) kiadványok előállítására.

  CAD programokkal készült műszaki rajzok használnak egy ún. eszközfüggő vonal vastagságot, ami egy adott nyomtatóval kinyomható legvékonyabb vonalat jelenti. A nyomdai pdf-ekben ezek 0 (azaz nulla) vastagságú vonalként kerülnek be, és a nyomatokon már nem látszanak. Ellenőrzésük csak képernyőn, Adobe Illustratorban megfelelő, asztali nyomtatón történő kinyomtatása ugyanúgy becsapós!

  Szeparált pdf

  Régebben népszerű pdf fajta volt, mert könnyen lehetett rajta ellenőrizni a felülnyomásokat és a direkt színeket. A technika azonban mára túllépett rajtuk, a jelenlegi nyomdai feldolgozó szoftverek már nem tudják kezelni az ilyen módon mentett állományokat.

  Pdf export módja

  A grafikai szoftverekben az exportálandó pdf minőségét egy legördülő menüpontból lehet kiválasztani, a „Nyomdai” ill. a „Press Quality”-ra kattintva. A pdfX verziók használata a grafikus számára azzal a plusz szolgáltatással jár, hogy írás közben ellenőrzi az állomány fontos paramétereit, és hibajelzést küld, ha pl. alacsony felbontású képet talál.

  A Pdf X1a-ban nem lehet RGB, Lab szín, csak CMYK vagy Spot. Nem lehet benne transzparencia sem. Ezért mi ezt a formátumot javasoljuk.

  Disztillált ps

  Sokáig – nyomólemez készítéshez használt RIP szoftverek alacsonyabb fejlettségi fokán – biztonságosabb volt a forrásfájlból előbb ps-t exportálni, és azt Acrobat Distillerrel alakítani pdf-é. Ma már a közvetlen exportálás is biztonságos, sőt egyszerűbb szerkezetű, könnyebben feldolgozható pdf-eket eredményez. Ez alól egyedül a CorelDraw a kivétel, aminél továbbra is biztonságosabb ps-t disztillálni.

   

  Oldalpárok, oldalsorrend, összeírt oldalak

  A több oldalas kiadványok oldalait külön pdf oldalakon kérjük sorban egymás után, nem oldalpárban. Szükségtelenül zavaró a kilövés szerinti oldalpárosítás (16-1, 2-15 stb.) is.
  Egy pdf annyi oldalt tartalmazzon, amennyi még kényelmesen küldhető és kezelhető. A nyomdai feldolgozás szempontjából nálunk az a kedvezőbb, ha minél többet.
  Ha minden egyes oldal külön pdf-ben van, szerencsés a fájlokat összezippelni vagy/és nevükbe az oldalszámon kívül egyszerű szöveges azonosítót is beírni.
  Névjegyek, címkék stb. se legyenek tablóban összerakva (pl. A4-re), hanem pdf oldalanként csak egy-egy legyen.
  Hatalmas plusz munkát jelent számunkra azoknak a pdf-eknek a szétszedése, amikor egy doboz egyes elemeit (alj, tető betétek) egymás mellé rakják fel egyetlen óriás pdf oldalra.

  A fentiek alól kivétel, azaz szerencsés, ha össze van rakva:

  • Borítók elő- és hátoldala gerinccel együtt, ha van
  • Hajtott szórólapok és laporellók kiterített egymás melletti oldalai
  • Ívnyomás rendelés montírozott állománya a rendelt ívméetre.

  Kifutó mértéke

  Általánosan 3-5 mm kifutó szükséges és elegendő, a kiadvány jellegétől függően. Szóró­lapoknál elég a kevesebb, füzeteknél kell a több. Stancolt kiadványoknál különösen fontos.

  A szemben lévő oldal kötésbe kerülő kifutója nem zavaró, a montírozó szoftver automatikusan lenyeli.

  abra1b_Oldal_

   

  Spirálkötött kiadványoknál viszont a belső oldalra is kell saját kifutó.

  kifuto

  A kifutó az oldalméreten, azaz a vágójeleken kívül helyezkedjen el. Kifutóval megnövelt méretű oldalak vágott méretre igazítása jelentősen komplikálja a nyomdai feldolgozást.

   

   

   

  Vágójelek, illesztő jelek távolsága

  Vágójelek, illesztő jelek távolsága a vágástól legalább 2 mm legyen

  A montírozott íven ugyan nem a pdf-en lévő vágójelek jelennek meg, de a vágás pontos beállításához feltétlenül szükségesek. Illesztőjelek nem feltétlenül kellenek, de nem zavaró, ha jelen vannak. Minden külső jel és skála a vágástól legalább 2 mm távolságra legyen.

  A vágójeleket lehetőleg szoftveresen kell felrakni. A manuálisan illesztett jelek pozíciója gyakran pontatlan.

  A pdf egyes oldalait kifutóval és jelekkel együtt magába foglaló méretet hívjuk média méretnek. Ezt pdf írásakor lehet beállítani, ill. a gép által felkínáltat átírni. Komoly hibaforrást jelent, ha egy kiadványon belül ez a méret nem egységes, legtöbbször a máshol készült és külön beillesztett hirdetés oldalaknál és utólag küldött javításoknál fordul elő. Ha ilyennel találkoznak, kérjük egységesítsék, vagy külön hívják fel rá a figyelmünket.

  Rácsozással kapcsolatos igények

  A levilágítási rács sűrűségét a pdf-be beépíteni nem lehet, azt a montírozó állítja be a lemezre küldéskor. Általánosan 70-es (175 lpi) AM ráccsal dolgozunk. (AM rácsnál az azonos sűrűségű raszterpontok mérete, FM rácsnál a sűrűsége határozza meg a tónusértéket.) Ha ettől eltérőt szeretnének, azt a megrendelésben kérjük jelezni. A hagyományos rácsképzésen kívül kérhető az ún. hibrid rácsozás, ami a 8% alatti és 92% feletti kitöltési tartományban hagyományos AM rácsként jelenik meg. 8% és 92% közötti értékeknél viszont a raszterpontok méretének csökkentése helyett FM rácsozás szerinti ritkítással éri el a kívánt tónusértékeket, így 80-as vagy 100-as (200 ill. 250 lpi) rácssűrűségnél is kinyomható méretű raszterpontokat kapunk. A nagyobb rácssűrűség jó minőségű képek esetén növeli a részletgazdagságot, a gyengébb képminőségeket viszont tovább rontja. Alkalmazása ajánlott a moiré veszélyének és a vékony, nem teli tónus léniák recézettségének csökkentésére is. Cold foil tónusok levilágítására 40-es rácsot használunk, mivel ennél a technológiánál a kivitelezhető rácspont méretek korlátozottak. Tiszta FM (a köznyelvben gyakran kristály rácsnak nevezett) rács nem kérhető.

  Betűk körvonalasítása

  Nem kötelező, de fontbeágyazási hiba esetén a legyegyszerűbb javítási mód.

  Egyes termékfajták jellemző problémái
  B1 plakát méretezése

  Az ív teljes felülete nyomástechnikai okokból nem nyomható ki. A 700×1000-es vágott mérethez szükséges nagyobb méretű papír nehezen beszerezhető. Ezért normál esetben B1-es ív esetén 680×980-as méretre adunk árat. Kérjük ellenőrizze az árajánlatot. Kérésre  az állomány kisebb méretre vágását vagy méretre torzítását el tudjuk végezni.

  LA4 méret értelmezése

  A szabvány LA4 méret 99×210 (az 297×210 A4 méret harmada), amit sokan 100×210 -re felkerekítve vagy 1:2 arányúra módosítva (105×210) használnak. Ezek a különbségek a montírungon összeadódnak, és lehet hogy nem fér felannyi produkció az ívre, mint amennyire az előzetes árkalkuláció készült. Az 1 mm többletet megrendelői kérésre az állományban le tudjuk vágni. A 6 mm-es csökkentéshez válószínűleg módosítani kell vagy az állományt vagy az árat.

  Keménytábla borító méretezése

  Vágott belív méretű hátoldal+gerinc+előoldal együttes mérete körben megnövelve minimum 15 mm-es (de inkább 20) mm-rel. Ez a méret tartalmazza a belívnél 1-2 mm-rel nagyobb karton méretet, az áthajlást valamint a gerinc és a borító tábla közötti beütést.

  kifuto2

  Ragasztókötött borítók

  A könyvtest beragasztása belül a belső borítókból valamint a belív első és utolsó oldalából mintegy 7-7 mm-t elvesz. Az ebbe a sávba kerülő elemek nem lesznek láthatóak, ezért szöveget, logót vagy más fontos elemet ne tervezzen ide. A belső borítóról a belívre átfutó grafika (pl. kétoldalas hirdetés vagy térkép) kivitelezéséhez mindkét felet kifelé kell tolni úgy, hogy középen kb. 6-6 mm (ami a ragsztásba kerül) duplázódjon.

  kep5

  Spirálfűzött kiadványok

  A lapok belső odalaira is kell kifutó. A spirál által elfoglalt sáv kb. 7 mm-rel növelje a belső margót.

  Furat

  A fúrás helye és mérete nézőképként direkt színben legyen rajta az állományon, nehogy utólag derüljön ki, hogy szöveget vagy más fontos elemet lyukaszt át illl. túl közel van a lap széléhez.

  Boríték

  Kész boríték felülnyomásakor fejben 12 mm nyomatlan sávra van szükség az ívfogáshoz. Ha ehhez elegendő a grafikát pár mm-rel lejjebb vinni, csak megrendelői jóváhagyás szükséges, nem kell új állományt küldeni. A boríték széléig érő grafika esetén 1 mm kifutó szükséges.

  Hajtott szórólapok, kihajtós belív oldalak

  Hat vagy több oldalas leporelló esetén ill. kihajtós belív oldalaknál, ha az nem harmonika (Z), hanem göngyölt hajtású, minden behajló lapnak 2 mm-rel keskenyebbnek kell lenni, hogy hajtáskor a papírtorlódást elkerüljük.

  kep2kep3

  Leggyakoribb, 6 oldalas szórók esetén kiterítve kívül ez a bal szélső, belül pedig a jobb szélső szélt érinti. A szükséges 2-2 mm-t mi is le tudjuk vágni, ha előzetesen jóváhagyják, hogy a margók mérete ezeken az oldalakon ennyivel kisebb lesz.

  Egy szín mutációs kiadványok (fekete lemezcsere)

  Ugyanannak a kiadványnak az egyes nyelvi verzióit jóval kedvezőbb áron lehet elkészíttetni, ha a grafikát a következőképp tervezzük meg:

  Minden szöveg csak egy szín feketében (esetleg szürkében vagy egy szín fekete háttéren negatívban) legyen.

  A színes (color elemek) mérete és pozíciója hajszál pontosan azonos kell legyen minden nyelvben.

  A forrásfájlban egy külön biankó layeren legyenek csak a color elemek minden szöveg nélkül, a további layereken pedig a többi nyelvnek csak a fekete szövege külön-külön. A pdf-et minden egyes layerről külön kell megírni és leadni.

  Ellenőrzéshez készíthetünk magunknak nézegetős pdfeket úgy, hogy a biankóhoz egyesével sorban hozzárendeljük egyik majd a másik nyelvet.

  Ha nem így adják le az egyes nyelvi állományokat, hanem nyelvenként kompletten, képekkel együtt, nem tudjuk külön kezelni a fekete szövegeket a képek fekete színkivonatától. A nyomólemezeket így is elkészíthetők, de nagy a kockázata, Ha csak egyetlen kép pozíciójában a legkisebb eltérés van a másik nyelhez képest, az a kiadvány használhatatlanságát eredményező hibát eredményez, amit csak nyomás közben, kiemelés, lemezismétlés és határidő csúzsás árán lehet javítani.

  Kaparós sorsjegy

  A kaparós réteg alatti szöveg átlátszatlanságához minimálisra kell csökkenteni a szöveg és a háttere közötti kontrasztot.
  Annak érdekében, hogy a szöveg ennek ellenére a lekaparás után minél olvashatóbb maradjon, folyamatos fejlesztéseket végzünk. A legfrisebb eredményekről kérjük konzultáljon kollégáinkkal, mielőtt ilyen anyagot leadna!

  Formariccelt matricás albumok

  Visszatérő problémát jelent a részletes rajzokat finoman követő stanckések és a köztük lévő távolság kivitelezhető¬sége. Próbafájlok és előzetes konzultáció szükséges.

  Dobozok

  A legösszetettebb nyomás utáni műveleteket igénylő termékcsoport. A stancvonalak, lakk, prég, coldfoil, dombor grafika jelölésével kapcsolatos információkat lásd a Színek beállításai című pontnál.
  A stancrajzok igazításához, módosításához rendelkezünk a szükséges szovtverekkel és szakember gárdával, de a grafikát érintő változtatásokhoz, beleértve a doboz oldalainak sorrendjét, méretét és pozícióját, új állományt kell leadni.

  Forma¬tervező¬ink minden új, nem nálunk tervezett doboztervet leadás után (vagy akár előtte ha kérik) ellenőriznek. Ha a stancrajzot funkcionális problémák miatt módosítani kell vagy akár finom (pl. az anyag¬vas¬tagságból adódó) igazításra szórul, esetenként szükség lehet a grafika módosítására is.

  Nagyobb odafigyelést igényel:

   • a vágott szélektők ill. hajtásoktól való távolság
   • tónushatárok pontos illesztése a hajtásokhoz
   • megfelelő (2-3 mm) méretű kifutók biztosítása, eltérő színű oldalaknál 45 fokos, spicces találkozással.

   Tipikus problémák:

   • A doboz címoldalát ne tervezzék a ragsztófül meletti oldalra. Igy szemből látszik a ragasztás.
   • Önzárós, 3 ponton ragasztott dobozok aljára tervezett grafika vagy szöveg összeállítás után takarásba kerülhet.
   • Doboz kasírozásnál számottevő anyagnyúlás léphet fel. Ne legyen éles szín vagy minta váltás a doboz oldalainál.
  Lakkozás

  A lakkozás fajtáját (UV formalakk, hibrid lakk) a megrendelésben kérjük megnevezni, a nyomdai fájlban pedig a pdf egy külön oldalán, külön direkt színnel jelölni. Az illesztés pontosságát egy nézőképen praktikus még nyomdába adás előtt ellenőrizni. Az egyes lakkozás fajtákhoz a nyomdai állományt a következő képpen kell elkészíteni.

  UV formalakk, glitter lakk

  A fényes elemek jelenjenek meg nyomóelemként. Legyen vektrografikus vagy ha csak raszteresen kivitelezhető, akkor nagyon nagy felfolbontású. Alapvető követel­mény a 100%-os fedettség.

  Hibrid effektlakk

  Az UV formlakkhoz képest inverz állomány kell

  A matt ill. rücskös elemek jelenjenek meg nyomóelemként. Teli lakkozott oldalnál is szükséges jelezni, hogy az teli rücskös vagy teli fényes legyen.

  A 100%-os fedettség nem feltétel, de finom árnyalatok nem hozhatók létre, csak az éles kontúrok helyett esetleg puha átmenetek.

  A rücskösség mértékét (finom vagy durva) a lakkréteg vastagságával nyomáskor állítjuk be.

  Az ezzel kapcsolatos igényeket a megrendelésben kell jelezni, a pdf-ben beállítani nem lehet.

  Lakkozatlan felületek létrehozása a fényes és rücskös mellett csak összetett módon hozható létre.

  A megoldás függ a grafika jellegétől, a vállalható költségektől és átfutási időtől. Ilyen igény esetén kérjük előzetesen egyeztessen kollégáinkkal. Teli lakkozott oldalnál is szükséges jelezni, hogy az teli rücskös vagy teli fényes legyen.

  Dátum bélyegző miatti téglalap alakú lakk-kihagyáshoz elég az állomány­ban a területet körbe­rajzolni valalmilyen más célra nem használt direkt színnel.

  A lakkozandó vagy az abból kihagyandó kritikus vonalvastagság függ a rücskösség mértékétől. Finom rücskös lakkozásnál 0,4 mm, durvánál 0,8 mm alatt elő­fordulhat, hogy a vékony fényes vonalat elnyeli a rücskös ill. a rücsköset a fényes.

  Apró, vékony vonalú betűk, léniák lakkal történő kiemelését tervezéskor át kell gondolni.
  Dobozokon az egyik oldalról a másikra átfutó fényes lakk a bígeknél kitörik, ezért azokat ezeken a helyeken 2mm vastagságban meg kell szakítani.

  Prégelés

  A prég fólia tökéletesen fed, alatta a grafikát kihagyni nem szabad. A pdf-ben a prég megkülönböztető direkt színben és felül¬nyomásban (overprint) kerüljön a grafikára vagy a pdf külön oldalára. Ezt a szín a prég jelölésére használjuk, és nem lesz köze a használandó fólia színéhez.

  Cold foil

  Metalizált színek létrehozásához a nyomdai fájl elkészítése fokozott odafigyefigyelést és a tecnológia pontos ismeretét igényli. Az alábbiakban csak a legfontosabb kritériumokat soroljuk fel. Részletes magyarázatokat, kreatív ötletekkel kiegészítve weboldalunkon külön letölthető pdf-ben találhatnak.
  A cold foilt jelölő szín bármilyen direkt szín lehet, de a pdf azonos oldalára kerüljön a grafikával.
  Minden cold foil elem kerüljön felülnyomásba, de a fekete alatt a cold foilt ki kell hagyni.
  A vonalvastagság vagy vonalköz 0,15 mm alatt kritikus.
  A fokozott illesztési pontatlanság miatt szélesebb (0,08 mm) trapping átlapolás szükséges, és nem csak a metál és color találkozásoknál, hanem a cold foilt lefededő elemeknél is.
  Árnyalatos cold foil tónusok használata 20% alatt és 60% felett nem ajánlott.

  Metalizált nyomathordozóra történő nyomás

  A nyomdai állományban az ezüst hátteret fehéren kell hagyni, a fedőfehéret kell valamilyen látható direkt színnel jelölni, a pdfnek ugyanazon az oldalán, amin a grafika is van.
  A fekete felületek alá ne rakjunk fedő fehéret, a vonal kód vonalai alól is ki kell hagyni.
  Dobozon a hajtásoknál a fedő fehéret 2 mm vastagságban meg kell szakítani, ha nem nyomjuk felül color festékkel.

  Amennyiben nincs grafikusa, ajánlunk néhányat

  WellCom Grafikai Stúdió
    wellcom_logo_hu_HU  

  A WellCom Grafikai Stúdió több mint 20 éve segíti ügyfeleit a legkülönfélébb kiadványaik megvalósításában. Munkatársaink kreativitásán túl büszkék vagyunk szakmai felkészültségükre is: ismerik a tipográfiai és tördelési szabályokat, tudják annak módját, hogy a fotók felbontása, színbeállítása egységes és színvonalas legyen, a helyesírásra is odafigyelnek, és hibátlan nyomdai pdf-eket mentenek. Ha ránk bízza a tervezést és a nyomdai előkészítést, akkor megnyugodhat: nálunk a kiadványa jó kezekbe kerül.

  A stúdió címe: 1125 Budapest, Fészek u. 8.
  Nyitva tartás: munkanapokon 8–20 óráig
  Telefon: +36 1 858-7292
  Honlapunk: www.wellcom.hu

  Pozitív Logika Produkciós Iroda Kft.
  plgs_logo_2007 300pix

  Grafikai stúdiónk egyéni megrendelőket és multinacionális vállalkozásokat is kiszolgál, fő profilunk a grafikai tervezés és nyomdai előkészítés. Megvalósítjuk elképzeléseit, az új technológiák, trendek ismeretével naprakész megjelenést adunk termékének, kiadványának, tanácsot adunk az egyedibb, látványosabb kinézethez. A Keskeny Nyomda új felületnemesítő eljárásait bemutató katalógusát mi terveztük és készítettük, így az elsők közt tanulhattuk meg, hogy melyik eljárás milyen előkészítést igényel, vagy hogy melyik eljárás milyen esztétikai helyzetben ajánlható a leginkább. Forduljon hozzánk bizalommal!

  Pozitív Logika Produkciós Iroda Kft.
  A stúdió címe: 1149 Budapest Angol u. 32.
  Telefon: +36 1 784 0928

  Acura Design Stúdió
  acura design

  Arány és egyensúly a színek,-formák és a stílusjegyek világában!

  Az Acura Design Budapesten a XIII. kerületeben, kis létszámú, képzett csapattal működő grafikai stúdió. Csomagolás és forma tervezésen túl segítségére lehetünk plakátok, újságok, könyvek, hirdetések, szórólapok, honlap megalkotásában is, gyors, szinvonalas kiszolgálással, versenyképes árakkal.  

  A stúdió címe: 1131 Budapest, Gyöngyösi út 82
  Telefon: +36 1 422-0530
  Mobil: +36 30 936-9159

  Könyvlabor
  konyvlabor  

  A könyvlabornál legfontosabb feladatunknak a minőségi könyvtervezői munkát tartjuk, amelynek fontos részét alkotja a design mellett a szöveg gondozása is. Szeretünk örömmel kézbe vehető könyveket tervezni, amelyekkel mind vizuálisan, mind tartalmilag elégedettek lehetünk megbízóinkkal együtt. Állandó csapatunkat tipográfusok, grafikusok, szerkesztők és lektorok alkotják. Magánkiadás területén a következő szolgáltatásokat kínáljuk egyéni szerzők és cégek részére: szerkesztői feladatok, korrektúra, lektorálás, műszaki szerkesztés, belívek és borító tipografikai tervezése, teljeskörű nyomdai előkészítés és ügyintézés.  

  Könyvlabor / Sólyom Melinda
  tipográfus, könyvtervező
  Telefon: +36 30 383 2429

  Sz. K. Stúdió Kft.
  Szk stúdió  

  Kiadványra, szóróanyagra van szüksége? Nem elégedett a meglévővel? Mi megtervezzük azt, akár Önnel együtt. Kollégáink segítenek megvalósítani elképzeléseit, illetve ötleteket adnak a tervezéskor.  

  Sz. K. Stúdió Kft.
  Számítástechnikai és Kiadványszerkesztő Stúdió
  Címünk: 7622 Pécs, Zsinkó István u. 3-5.
  Telefon: +36 72 534-821
  Fax: +36 72 534-820

  Art Force Design Kft.
  Art Force Design Kft  

  Szakterületeink:
  • márkaépítés, márkakommunikáció
  • termékarculat-, csomagolástervezés
  • márkalogó, céglogó tervezés
  • márkaarculat, cégarculat, arculati kézikönyv tervezése
  • webdesign, webfejlesztés, reszponzív kialakítás
  • online és offline kommunikációs stratégia tervezése, kutatás, tanácsadás
  • kiadványtervezés
  • eladáshelyi kommunikáció, POS anyagok tervezése
  • információs rendszerek tervezése
  Néhányak azok közül akik megtiszteltek minket bizalmukkal:
  Béres, Bionectar, Biró Team, Cerbona, Ceres Sütő, Coop, DélHús, Foody, Forest papír, Khell Food, Lidl, Metro, MOL, Nestlé,
  Nyírfacukor, OMV, Pannontej, Pick, Raciolla, Restaurant Lou Lou, Richter, Surtreat, Suzuki, Tolle, Turbo Diéta....  

  Art Force Design Kft.
  Címünk: 1149 Budapest Róna u 115/A VI.em.3.
  Telefon: +36 1 793 08 04
  Mobil: +36 30 300 42 06

  TrendFocus
  Trendfocus  

  A TrendFocus egy európai színvonalú, fiatalos, haladó gondolkodású, innovatív ötletekkel teli kreatív grafikai vállalkozás. Magyarországi és nemzetközi (Európa, Ázsia,) tapasztalatával, szolgáltatásainak sokszínűségével igyekszik megfelelni a XXI. század tervezési és grafikai kihívásainak. Magas fokú stílusérzékkel rendelkeznek munkatársaink, ezáltal teljesen egyedi megoldásokat kínálva Önnek, hogy versenytársaival szemben Ön "trendben legyen".  

  Tevékenységek:
  • Logó és arculattervezés
  • Web design
  • Nyomtatott média
  • 3-D grafikák
  • Termékfotózás
  • Csomagolás tervezés
  • Divat, ruházat, trendek előrejelzése
   
  TrendFocus
  Telefon: +36 1 239 39 17
  Mobil: +36 20 498 21 45
  Honlapunk: www.trendfocus.hu

  Poplart BTL Kommunikációs Ügynökség
  Poplart logo

  A Poplart BTL Kommunikációs Ügynökség 18 éves tapasztalattal bír kreatív tervezés terén. Fő profilunk a csomagolástervezés, évente több száz sajátmárkás termékcsomagolást tervezünk a Tesco, Spar és Auchan áruházak részére, főként élelmiszer kategóriában. Képesek vagyunk szigorúan meghatározott arculati alapvetéseket követve, illetve teljesen szabad kezet kapva a legmodernebb csomagolások létrehozására. Csapatunk óriási gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a csomagolások esetén elforduló összes nyomtatási technológia területén (ofszet, flexo, száraz ofszet, mélynyomtatás) ezért a design tervek már az adott technológia sajátosságainak figyelembevételével készülnek el.

  A csomagolástervezésen túl ügyfeleink rendelkezésére állunk fogyasztó márkakommunikációban, arculattervezésben, üzletdekorációs vagy egyéb kreatív tervezést igénylő grafikai feladatban.  Az ügynökség címe:
  1022 Budapest, Bimbó út 82-86.
  Telefon: +36 1 470-0346, 470-0349
  Fax: +36 30 470-0350

  Grafikriszta
  Grafikriszta  

  Grafikriszta vagyok, szabadúszó grafikus, tipográfus, vizuális mindenes. Rajzolok és tervezek logót, névjegyet, könyvet, flyert, plakátot, feliratot, weboldalt, illusztrációt, textilmintát és ha úgy adódik fotózom is. Mit szeretek a munkámban? Azt a változatos utat ami arculatok útvesztőjében, könyveken át akár kulturális intézetekhez vezet. A legkülönbözőbb területekről fordulnak elő ügyfeleim, akik mindig új kihívások és feladatok elé állítanak – ez az ami inspirál és frissen tart. Minden egyes munkámban egyedi megoldásokat keresek és találok a megoldandó problémákra.  

  Tevékenységi köreim:

  • arculat tervezés
  • kiadvány tervezés
  • webdesign
  • illusztráció
  • csomagolástervezés


  Ügyfeleim: COLLEGIUM HUNGARICUM WIEN, BALASSI INTÉZET, HERENDI PORCELÁNMANUFAKTÚRA, NESPRESSO, HANNS SEIDEL ALAPÍTVÁNY, ARSANIS BIOSCIENCES, EVELIQURE BIOTECHNOLOGIE, AQUA MART, DANUBE CULTURE PLATFORM - BÉCS, NEMZETI KÖRNYEZETÜGYI INTÉZET, OLIVE VIENNA, BOOOK KÖNYKIADÓ, MEDICINA KIADÓ, ÖSTERREICHISCHE SCHULE BUDAPEST, BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM, KOREAI NAGYKÖVETSÉG, HERMAN OTTÓ EMLÉKÉV 2014


  Elérhetőségeim:

  Klebercz Kriszta
  Címem: 1119 Budapest, Tétényi út 77A
  Mobil: +36 20 258 3642

  • Általános tájékoztató Környezetvédelmi Termékdíj 2019

   letöltés

  • Csomagolószer 2019

   letöltés

  • Irodai papír reklám-nem reklám 2019

   letöltés

  • Ívnyomás - Alapanyag más termék előállításához 2019 (Eseti nyil.)

   letöltés

  • Ívnyomás - Nem csomagolás előállítására felhasznált (Eseti nyil.)

   letöltés

  • Reklám - nem reklám 2019

   letöltés

  Miért kaptam árat 2 oldalra mikor én csak egy oldalon szeretném nyomtatni a terméket?

  A nyomtatni kívánt papír ívnek 2 oldala van és az általunk használt kalkulációs program megjeleníti mindkettőt, de a nyomatlan oldalt „0”-val jelöli. Például az egy oldalon 4 színnel nyomott szórólap jelölése: 4+0.

  Az árajánlatban a szállítás is benne van?

  Árajánlataink „exworks” típusúak, azaz telephelyi átvétellel készülnek. Természetesen ha előzőleg más lett megbeszélve, akkor a megállapodás szerint járunk el.

  Mit tegyek, ha rendben van az ár és szeretném a munkát megrendelni?

  A megrendelést az Önnel kapcsolatban álló gyártás előkészítő kollégának kell elküldeni, ha Ön még nem rendelt tőlünk, akkor az árajánlatra válaszolva a kalkulációs osztálynak.

  A megrendeléshez tartozó állományokat minden esetben a ctp@keskeny.hu e-mail címre kérjük küldeni vagy az ftp szerverünkre feltölteni. Nagyméretű fájlokhoz inkább az FTP-t javasoljuk vagy az internetes nagyméretű fájlküldőket.Ftp elérhetőséget az említett e-mail címen lehet kérni.

  Feltöltöttem az FTP-re, de nem látom. Miért?

  Feltöltés után már csak a nyomda látja az állományt és az értesítésből tudjuk, hogy kitől mi érkezett az FTP-re.

  Miért kell több emberrel egyeztetni?

  Megrendelés után a nyomdában egy termék több fázison keresztül jut el a gyártási folyamatig és a „készáru” állapotig. (kalkuláció, gyártás előkészítés, csomagolás tervezés, ctp., nyomtatás, stanc)

  Minden területen felmerülhet olyan kérdés a termékkel kapcsolatban, amelyet az adott osztályon dolgozó kolléga tud legjobban kezelni, ezért esetenként nem az állandó kapcsolattartóval kell egyeztetni erről. A több műszakos munkarend miatt az is előfordulhat, hogy a választ az adott problémára egy másik kolléga fogadja majd.

  Mindez kizárólag a minőségi és hatékony gyártást szolgálja és segíthet Önnek a szakmai kérdések pontos megválaszolásában.

  Mi a „kifutó” és miért van szükség rá?

  A „kifutó” a nettó méreten kívül eső grafikai rész. Nyomtatás után a méretre vágást vagy stancolást segíti, mert a technológiából adódóan az ívek minimálisan mozoghatnak így ha nem lenne rajta „kifutó”, vékony fehér csík jelenhetne meg a termék szélein.

  Ha küldök egy logót és a szövegeket, el tudják készíteni a névjegyemet?

  Nyomdakész állományokkal dolgozunk, tehát méretileg, grafikailag kész terveket várunk PDF formátumban.

  Nyomdánkban grafikai stúdió nincs, de több partnercégünk is van, akiket szívesen ajánlunk a nyomdai anyagok előkészítéséhez.

  Miért kaptam árat lakkozásra a doboznál, amikor én nem kértem rá?

  A csomagolóanyagok a nyomtatás utáni tovább feldolgozás során komoly igénybevételnek vannak kitéve. (pl.: stancolás, domborozás, ablakozás, gépi ragasztás)

  Ahhoz, hogy a gépek ne okozhassanak elkenődést, karcolást a nyomaton lakkozással biztosítjuk a megfelelő védelmet.

  Miért kaptam a víztiszta műanyag alapanyagos munkánál 5+0 színre árat, amikor én csak 4 színnel szeretném nyomtatni?

  Az ofszet festékek áttetszőek, így az átlátszó műanyagra nyomott színek nem fedik be a felületet, halványak lesznek. Ahhoz, hogy a fehér papír felületre nyomtatott színek hatását elérjük, egy fedő fehér réteget kell nyomtatni a színek alá.

  Ugyanez vonatkozik az ezüst fóliázott ívre nyomtatás esetén is. Fedő fehér réteg kell kerüljön minden olyan rész alá, ahol nem szeretnénk fémesen csillogó felületet kapni, pl.: emberi arc, vonalkód, céges logó, stb.

  Miért kell 4+1 színnel nyomtatni a kasír íveket?

  A kasírozás többnyire kézi művelet, ezért a pontos ragasztás érdekében illesztőjeleket kell nyomtatni a kasír ív hátoldalára.

  A termékek áfa mértékét hogyan befolyásolja az ISBN vagy ISSN szám?

  Az ISBN és ISNN szám nem jelenti automatikusan azt, hogy az Áfa mértéke 5%.

  Sok esetben szükséges/javasolt VTSZ állásfoglalást kérni a NAV-tól.

  Adatvédelmi Központ

  Szükséges sütik

  Feltétlenül szükséges sütik olyan funkciókat biztosítanak, amelyek nélkül a honlapunk nem használhatók rendeltetés szerűen. Ezen cookie-kat kizárólag mi használjuk, ezért ezek az első fél cookie-jai. A feltétlenül szükséges cookie-k használatához az Ön hozzájárulására nincsen szükség. Ezért a feltétlenül szükséges cookiekat nem lehet be és kikapcsolni. A honlapunkon a következő Feltétlenül szükséges sütiket használjuk:

  wp-settings-{X}, wp-settings-time-{X}, wordpress_test_cookie, gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types], gdpr[privacy_bar]

  Funkció és teljesítmény sütik

  A Funkcionális cookie-k lehetővé teszi a honlapunknak a már megadott részletek elmentérését és ezen adatok alapján tökéletesített és személyre szabottabb funkciókat kínáljunk. Ezen cookie-k csak anonimizált információkat gyűjtenek és tárolnak, tehát ne tudják követni az Ön egyéb honlapokon való mozgását. A teljesítmény cookie-k arról gyűjtenek adatokat, hogy hogyan használják a honlapunkat. Ezeket arra használjuk, hogy jobban megértsük miként használják a honlapunkat, hogy annak tartalmát és funkcióit javítsuk. Kérjük vegye figyelembe, hogy a funkcionális és teljesítmény cookie-k kikapcsolása korlátozhatja a honlapunk bizonyos funkcióinak működését. A honlapunkon a következő Funkció és Teljesítmény sütik használjuk:

  _ga, _gat, _gid, _hjIncludedInSample, _hjid, fr, _fbp, __cfduid, act, c_user, datr, locale, presence, sb, spin, wd, xs, cica
  _ga, _gat, _gid
  fr, _fbp, act, c_user, datr, locale, presence, sb, spin, wd, xs
  _hjIncludedInSample,_hjid
  __cfduid