Indul a KESKENY ONLINE!

Átlátható nyomdai folyamatok és ügyintézés könnyen, gyorsan és bármikor a Keskeny Nyomda új webes felületén.

Részletek

FELÜLETKEZELÉSEK ÉS TECHNOLÓGIAI KÖVETELMÉNYEIK

FőoldalInformációkAnyagleadásFELÜLETKEZELÉSEK ÉS TECHNOLÓGIAI KÖVETELMÉNYEIK

FELÜLETKEZELÉSEK ÉS TECHNOLÓGIAI KÖVETELMÉNYEIK

Felületkezelések és technológiai követelményeik

 

 

Felületkezelések jelölése, beállítása grafikai szoftverekben

A felületkezeléseket külön direkt színekkel (spotcolor) és felülnyomott (overprint) beállítással kérjük jelölni a nyomdai állományban. A direktszínek mindig a felületkezelés szerint legyenek elnevezve (pl.: UV lakk, Hibrid lakk stb.).

A felületkezelést jelölő elemek 100% telítettséggel szerepeljenek, kivétel, ha a technológia lehetővé teszi a különböző árnyalatokat (pl: coldfoil, fedőfehér, különböző magasságú 3D MGI UV lakk).

Az alábbiakban az Adobe szoftverek ehhez kapcsolódó beállításait írjuk le.

Adobe Photoshop

Raszteres grafika esetén a felületkezelések direktszínes jelölését a következő módon tudjuk beállítani. A CMYK kép állományt Adobe Photoshop-ban megnyitva a Window [Ablak] > Channels [csatornák] ablak jobb felső sarkában lévő opció gombra (4 vízszintes vonal) kattintva válasszuk ki az új direktszín-csatornát [New Spot Channel…] lehetőséget. Majd a megjelenő ablakban a Name [Név] rubrikában nevezzük el megfelelő néven. A bal alsó sarokban lévő Color [Szín] négyzetre kattintva kiválaszthatjuk a szín megjelenését (javasolt a grafika színeitől elütő beállítást használni). A színcsatornát kiválasztva új réteg alkalmazásával tudjuk megszerkeszteni a felületkezelés grafikáját. A beállítás megfelelő szimulálásához használjuk a „A kiadványszerkesztő szoftverek beállítása nyomdai kivitelezésre” leírás beállításait. A kész kép állományt .psd vagy .tiff formátumban elmentve fel tudjuk használni Adobe InDesignban vagy Illustratorban.

 

Direktszín beállítása Ps-ben új színcsatorna hozzáadásával

 

Adobe Illustrator

Direktszínek létrehozásához válassza ki a Window [Ablak] > Swatches [Színtárak] palettát, majd kattintson a megjelenő ablak alján az New Swatch [Új színtár] gombra (plusz jel). A felületkezelésnek megfelelően nevezze el a színt a Swatch Name [Színtár neve] rubrikában, majd a Color Type [Színtípus] legördülő menüből válassza ki a Direktszín [Spot Color] opciót. Ezt követően állítsa be a szín megjelenését (javasolt a grafika színeitől elütő beállítást használni) és kattintson az OK gombra. Jelölje ki a megfelelő grafikai elemeket és színezze át őket.

A direktszínű elemek felülnyomásra állításához jelölje ki azokat, majd a Window [Ablak] > Attributes [Jellemzők] ablakot megnyitva pipálja ki az Overprint Fill [Kitöltés felülnyomása] és az Overprint Stroke [Felülnyomott ecsetvonás] jelölő négyzetet. A beállítás megfelelő szimulálásához használjuk a „A kiadványszerkesztő szoftverek beállítása nyomdai kivitelezésre” leírás beállításait.

Direktszín beállítása Ai-ban új színcsatorna hozzáadásával

 

Adobe InDesign

Direktszínek létrehozásához válassza ki a Window [Ablak] > Color [Szín] > Swatches [Színtár] palettát. Az ablak jobb felső sarkában lévő opció gombra (4 vízszintes vonal) kattintva válasszuk ki a New Color Swatch… [Új színminta] lehetőséget. A felületkezelésnek megfelelően nevezze el a színt a Swatch Name [Színtá neve] rubrikában, majd a Color Type [Színtípus] legördülő menüből válassza ki a Direktszín [Spot Color] opciót. Ezt követően állítsa be a szín megjelenését (javasolt a grafika színeitől elütő beállítást használni) és kattintson az OK gombra. Jelölje ki a megfelelő grafikai elemeket és színezze át őket.

A direktszínű elemek felülnyomásra állításához jelölje ki azokat, majd a Window [Ablak] > Output [Kimenet] > Attributes [Jellemzők] ablakot megnyitva > pipálja ki az Overprint Fill [Kitöltés felölnyomása] és Overprint Stroke [Körvonal felülnyomása] jelölő négyzetet. A beállítás megfelelő szimulálásához használjuk a „A kiadványszerkesztő szoftverek beállítása nyomdai kivitelezésre” leírás beállításait.

Vissza a lap tetejére

 

Lakkozás

Hagyományos forma UV lakk (fényes)

A hagyományos szitázott vagy flexo kliséről nyomott fényes forma UV lakkozásnál a minimálisan hozható vonalvastagság megegyezik az általánosan nyomható vonalvastagsággal (0,025mm).

A nyomdai állományban a lakkozandó részeket külön „UV lakk” vagy „UV varnish” nevű direktszínnel (spotcolor) kérjük jelölni. A felületkezelést jelölő elemek 100% telítettséggel és felülnyomás (overprint) beállítással szerepeljenek.

Matt olajos formalakk

Nyomólemez segítségével kerül fel az ívre. A minimálisan hozható vonalvastagság megegyezik az általánosan nyomható vonalvastagsággal (0,025mm).

A nyomdai állományban a lakkozandó részeket külön „Matt olajos formalakk” nevű direktszínnel (spotcolor) kérjük jelölni. A felületkezelést jelölő elemek 100% telítettséggel és felülnyomás (overprint) beállítással szerepeljenek.

Vissza a lap tetejére

Hibrid effekt lakk

Az eljárás a hagyományos szitás lakkozástól eltérően két lakkréteget is használ. Az első olajos lakk réteget nyomólemez segítségével, formalakként visszük fel a nyomatra. A második UV lakk réteg lakkozóműből kerül fel az ív teljes felületére. A két réteg találkozásánál alakul ki a hibrid effekt lakk jellemzően rücskös, matt felülete. Az olajos lakk vastagsága szerint megkülönböztetünk finom és durva hibrid effekt lakkozást.

A grafikai állományban a megszokottól eltérően nem a fényes, hanem a matt elemeket kell jelölni (pl.: „Hibrid matt lakk” nevű) direktszínnel (spot color). Az elemek kitöltése mindig legyen 100%-os, és legyenek felülnyomásra állítva (overprint).

A biztonságosan kivitelezhető minimum vonalvastagságok a következőek:

 • „Finom” effekt lakk esetén 0,4 mm.
 • Hibrid „durva” effekt lakk esetén 0,8 mm.

A hibrid effekt lakkhoz kapcsolódó részletes segédletünket ide kattintva töltheti le.

Vissza a lap tetejére

Glitter lakk

Figyelemfelkeltő és különleges felületet létrehozó szita UV lakkozási eljárás, melynek során fém pigmentet tartalmazó lakkot viszünk fel a kész nyomatra, a kívánt eredménytől függően különböző mértékben. A hatások eléréséhez eltérő rácssűrűségű szitákat kell alkalmazni.

Glitter lakkozás esetén számolni kell azzal, hogy 0,75 mm-nél vékonyabb vonalak esetén a csillámszemcsék kimaradnak.

A nyomdai állományban a lakkozandó részeket külön „Glitter lakk” nevű direktszínnel (spotcolor) kérjük jelölni. A felületkezelést jelölő elemek 100% telítettséggel és felülnyomás (overprint) beállítással szerepeljenek.

 

Lakk-kihagyás gumikendőből

Azokban az esetekben, amikor nem forma, hanem teli lakkozást alkalmazunk, mégis szükség van lakkozatlan felületre pl.: a dátumbélyegző számára, akkor a lakkgumikendőből való kivágással tudjuk azt elérni. A lakk-kihagyást vektoros, téglalap alakú körvonallal kérjük jelölni, külön „lakk-kihagyás” vagy „Unvarnished area” nevű direktszínnel, illetve felülnyomott (overprint) beállítással.

 

Vissza a lap tetejére

METALIZÁLT FELÜLETEK

 

Cold foil

A cold foil (hideg fólia) eljárás elvét az alábbi ábra szemlélteti.

Coldfoil folyamat ábra

 

Elsőként a cold foil részek, majd a festékek kerülnek a nyomathordozóra. Így a nyomógépből kijövő íven a következő felületek jöhetnek létre.

 • a nyomatlan alapanyag színe (általában fehér)
 • csak festékkel felülnyomott részek (normál színek)
 • nyomatlan ezüst vagy arany fémfólia
 • festékkel felülnyomott ezüst vagy arany fémfólia (metál színek)

Metál színek:

A színek cold foilra nyomásával fémes, csillogó hatást érhetünk el. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy ezzel a színek színtani viselkedése is megváltozik.

Az ezüst fémfóliára nyomott színek mindig besötétednek, és megváltozhat az árnyalatuk is. Emiatt elősorban a középtónusokból érdemes kiindulni, figyelve arra, hogy a sötétedés után se laposodjon el a kép, megmaradjon a kontrasztossága. A sötétebb, telítettebb színeknél a csillogó fémes hatás kevésbé érvényesül. A túlságosan alacsony telítettségű színek a cold foilra nyomva elveszthetik színintenzitásukat, beszürkülhetnek, illetve erőteljesen megváltozhat a színárnyalatuk is. Ezért 40%-nál alacsonyabb kitöltési arányú színeket csak ennek tudatában alkalmazzunk a cold foilra nyomva.

A cold foil technológia nem csak ezüst, hanem arany alapszínű fémfóliával is alkalmazható. Ez esetben a fémfóliára kerülő színek árnyalata még intenzívebben megváltozik, mint az ezüst esetében.

Technikai korlátok:

 • Cold foilból raszteres árnyalatok 20% alatti és 60% feletti telítettség esetén nem nyomhatók ki biztonságosan, mivel pontkiesés vagy becsukódás tapasztalható. Ez egy szabályos raszter tónusban már felhősséget eredményezhet. Árnyalásra ezért inkább szabálytalan elrendezésű mintázatok alkalmazását javasoljuk (pl.: szemcsézettséget, elszórt pontokat). Ezeknél a probléma kevésbé látványos.
 • Önálló grafikai elemek esetén (pl.: léniák, betűk, emblémák stb.) szem előtt kell tartani, hogy a biztonságosan kivitelezhető minimum vonalvastagság 0,15 mm.

Grafikai előkészítés:

A nyomdai állományban a cold foil részeket külön direktszínnel (spotcolor) kérjük jelölni. Továbbá minden cold foil elem kerüljön felülnyomásba (overprint). Ügyeljünk rá, hogy ahol a fólia nem lesz felülnyomva festékkel, ott a color grafikából hagyjuk ki a cold foil részeket, vagy állítsuk azok felülnyomását kiütésre (knock out).

 

Vissza a lap tetejére

Metalizált alapra nyomás

Az eljárás elvét az alábbi ábra szemlélteti.

Metalizált fóliára nyomás folyamat ábra

A metalizált alapra nyomás esetén a nyomathordozó teljes felülete fémfóliázásra kerül. Ezt az alapot felülnyomva a cold foil eljárással megegyező metál hatású színek hozhatók létre. Ahol nem szeretnénk, hogy a fém fólia hatása érvényesüljön, ott fedő fehér festéket szükséges rányomni. A nyomógépből kijövő íven a következő felületek hozhatók létre.

 • nyomatlan ezüst fémfólia (a nyomathordozó alap ezüst színe)
 • fedőfehér festékkel felülnyomott fémfólia (ez lesz a nyomaton a fehér)
 • csak festékkel, a fedőfehér kihagyásával felülnyomott felület (metál színek)
 • festékkel felülnyomott fedőfehér réteg (normál színek)

Grafikai előkészítés:

 • A coldfoillal ellentétben nem a fémfóliát, hanem a fedőfehéret szükséges jelölni. A nyomdai állományban a fedőfehér grafikai állományát külön direktszínnel (spotcolor) kérjük jelölni. Továbbá minden fedőfehér elem kerüljön felülnyomásba (overprint).
 • A fedőfehérből ki kell hagyni a feketét. A fekete fedőfehér rétegre nyomva szürkébb hatású lesz, mint az ezüstfólián.
 • Kerülendő a nagy homogén színfelületek fedőfehérre nyomtatása. Előfordulhat, hogy ezek nem lesznek tökéletesen egyenletesek.
 • A feketék egyszínűek legyenek (0c/0m/0y/100k). Az ezüst alapra közvetlenül nyomott feketék önmagukban kellően intenzívek. Nincs szükség az ún. „rich black” (40c/30m/30y/100k) eljárást alkalmazni. Ha további CMY színekkel gazdagítjuk a feketét, előfordulhat, hogy a fekete barnás árnyalatot kaphat.

 

Vissza a lap tetejére

PRÉGELÉS

A prégelés vagy melegfóliázás (Hot Foil Stamp) elve, hogy a prégelő fóliát egy felmelegített klisé (magnézium vagy réz) segítségével rányomjuk az alapanyagra. A prégelő fólia a hő hatására megtapad a felületen.

A prégelő klisé profilja a leadott grafika alapján készül. A biztonságosan kivitelezhető vonalvastagságok a következőek:

 • Pozitív vonalak: 0,2 mm,
 • Negatív közök: 0,3 mm.

Problémamentesen prégelhető grafika tervezéséhez kapcsolódó részletes Prég design segédletünket ide kattintva érheti el.

Az letöbb prégelő fólia (ezüst, arany, bronz stb.) nem átlátszó. Ezek alkalmazásakor szerencsésebb az állomány color részeiből nem kihagyni a prégelés grafikáját. Amennyiben áttetsző prégelő fóliát használunk (Pl.: színes fóliák), akkor a prégelést ki kell hagyni a color grafikából, hogy a fólia színe érvényesülhessen.

A nyomdai állományban a prégelés grafikáját külön, a rendelt fólia színének megfelelő elnevezésű direktszínnel (spotcolor) kérjük jelölni (pl.: Gold Hot Foil Stamp). A felületkezelést jelölő elemek 100% telítettséggel és felülnyomás (overprint) beállítással szerepeljenek. A grafika lehetőség szerint egy összefüggő körvonalból álló vektoros objektum (fill) legyen.

 

Vissza a lap tetejére

DOMBOROZÁS

A dombornyomáshoz készített grafikai állomány nem lehet vékonyabb a doborozandó alapanyag vastagságánál. A nagyon vékony elemek nem látványosak a nyomaton.

Az irányától függően a következőképpen különböztetjük meg a domborozást:

 • Embossing (Hochprägung): esetén a grafika az alapanyag síkjából kiemelkedik.
 • Debossing (Tiefprägung): esetén a grafika az alapanyag felszínétől befelé mélyül.

A „vakdombor” megnevezés annyit jelent, hogy a domborozás mentén nincs prégelő fólia vagy nyomat.

A nyomdai állományban a domborozást külön „Embossing” vagy Debossing” nevű direktszínnel (spotcolor) kérjük jelölni. A felületkezelést jelölő elemek 100% telítettséggel és felülnyomás (overprint) beállítással szerepeljenek. A grafika lehetőség szerint egy összefüggő körvonalból álló vektoros objektum (fill) legyen.

 

Vissza a lap tetejére

3D MGI UV LAKK ÉS FÓLIA

A 3D UV lakk extra magasfényű domborodó hatású lakk. A nyomtatott ívre digitális ink-jet technológiával kerül a leadott állományban meghatározott formák, telítettség és pozíció szerint. A lakkozás beállítható magassága 7 µm-tól (mikron) 232 µm-ig terjed. Ennek mértéke lehet egyöntetű, de egyszerre különböző magasságok is alkalmazhatók. A technológia arra is lehetőséget biztosít, hogy az azonos magasságú lakkozott részek fóliázva legyenek. Ilyenkor a prégelő fólia az UV lakkhoz tapad. Az eljárással klisé felhasználás nélkül 3D prég hatás érhető el. Ehhez különböző színű fóliák közül lehet választani. Fóliázott és a csak lakkozott felületek egymás mellett is szerepelhetnek. 7 µm vastagságú lakkozás esetén a domborodás nem érzékelhető. A hagyományos UV lakkot idéző felületkezelést kaphatunk digitális eljárással.

Technikai korlátok:

3D MGI lakkterülési ábre

A problémamentes gyártás függ a grafikában beállított vonalvastagságoktól, az alkalmazott lakkmagasságtól, és a lakkozandó nyomat felületi feszültégétől.

A technológiára jellemző, hogy minél magasabb a lakk, annál jobban terül. Ezért a vékony vonalaknál célszerű alacsonyabb lakkozást alkalmazni. A nagyobb felületeknél a magasabb lakkozás biztonságosan kivitelezhető. Ideális esetben a lakk az alapanyag felületi feszültéségétől csepp alakban megáll, míg a túlságosan magas lakk szétterül, ami a vonalak megvastagodásához, a részletek becsukódásához vezet.

A biztonságosan gyártható minimum vonalvastagságok az alábbi jellemző esetekben a következők:

 • 3D MGI UV lakk:
  • 7µm vastagság esetén 0,14 mm.
  • 42 µm vastagság esetén 0,3 mm.
  • 42 µm vastagság digitálisan nyomott és fóliázott papír esetén 0,2 mm.
  • 42 µm vastagság Soft Touch fólia esetén 0,1 mm is működhet.
 • 3D MGI UV lakk és fólia:
  • Lakkozott íven: Pozitív: 0,2 mm, Negatív: 0,4 mm.
  • Fóliázott íven: Pozitív: 0,4 mm, Negatív: 0,7 mm.

Különböző magasságú lakkozás minimum 30-40 µm-os különbségek esetén érzékelhető karakteresen. A lakkmagasság egyenletesen is elfogyhat. Ez esetben minél hosszabb az átmenet, annál szebb eredményt kapunk. Ha az átmenet túl rövid, a lakk terülése miatt nem a kívánt fokozatossággal fog a lakk elfogyni. Előfordulhat, hogy a lakk élesen fog végződni az elhalványulás helyett.

Vágásban és stancolásnál mindig ki kell hagyni a lakkot a vágás vonalától 1-1 mm mértékben, mivel gyártási problémákat okoz.

Hajtásban (bieg-ben) 7µm feletti lakkmagasság esetén ki kell hagyni a lakkot 1-1 mm mértékben. Az ennél magasabb lakkozás a hajtáskor kitörhet.

Grafikai előkészítés:

A nyomdai állományban a 3D MGI lakkozandó és fóliázandó részeket külön „3D MGI lakk” és/vagy 3D MGI folia” nevű direktszínnel (spotcolor), valamint felülnyomás (overprint) beállítással kérjük jelölni. A felületkezelés azonos lakkmagasság esetén 100% telítettséggel szerepeljen. Különböző magasságú lakkozás esetén a grafikai állományt úgy kell elkészíteni, hogy a legmagasabb rész telítettsége legyen 100%-os, a lakkozatlan rész pedig 0%-os legyen (általában 10%-os telítettség alatt már nem történik lakkozás).

Problémamentesen gyártható grafika tervezéséhez kapcsolódó részletes 3D-lakk-és-fólia segédletünket ide kattintva érheti el.

Vissza a lap tetejére

 

 

 

Ajánlatot kérek