Did you know,

that we are happy to accept all your orders for business cards, letterheaded paper, note pads, flyers, folders, calendars and all other printed stationery products, regardless of the amount?

...that we produce high quality saddle-stitched or glue-bound brochures as well as hardcover books and albums, using unique surface treatment procedures and cutting-edge finishing technology?

...that our packaging material manufacturing department provides comprehensive services from design to execution and nearly all work processes are carried out in our print shop?

For detailed information please get in touch with our collegues.

Contact:
Marketing and advertising publications
Eszter Szalai:+36-30-850-5883

Production of packaging materials
József Horváth:+36-30-591-5757

Üdvözöljük a Keskeny Nyomdában

Magyarország legmodernebb nyomdai és csomagolóanyag gyártó üzeme bemutatkozik.

Tudjon meg többet rólunk

ÁLTALÁNOS TECHNOLÓGIAI KÖVETELMÉNYEK

FőoldalInformációkAnyagleadásÁLTALÁNOS TECHNOLÓGIAI KÖVETELMÉNYEK

ÁLTALÁNOS TECHNOLÓGIAI KÖVETELMÉNYEK

Általános technológiai követelmények

Kifutók [Bleed] beállítása:

A nyomdai gyártás során minimális mozgással mindig számolni kell. Ezt a kifutók alkalmazásával lehet kompenzálni, ami a grafika vágás vonalán túli folytatását jelenti. A szükséges kifutó mértéke és beállítása különböző termékek esetén eltérő.

 • Az akcidens kiadványoknál (könyv, füzet, szórólap, plakát stb.) 3 mm.
 • Spirálkötött kiadványoknál mind a négy oldalra kell kifutót tenni.
 • Ragasztókötött és irkatűzött kiadványoknál, illetve könyveknél a kötés felőli oldalra nem szükséges kifutót tenni.
 • Kasírozott táblaborítónál a szürkelemeztől véve 17,5 mm.
 • Kartondobozoknál 3 mm.
 • Hullámkartonra kasírozott dobozoknál 5mm.
 • Kétoldalas kasírozáskor 7mm.

Vágójelek [Crop Marks] beállítása:

 • A vágójeleket minimum 3 mm-re szükséges elhelyezni a vágás vonalától.
 • A vágójelek vastagsága [Weight] 0,125 pt legyen.
 • Kérjük mellőzését minden egyéb nyomdai jelnek: passzerjelek [Registration Marks], színellenőrző csíkok [Color Bar], kifutó jelek [Bleed Marks]. Ezek megléte felesleges és zavaró.

Oldalsorrend, oldalak összeírása:

 • A PDF oldalait a kiadvány oldalszámaival megegyező sorrendben, külön oldalanként és egy PDF fájlban kérjük (Pl.: könyvek, ragasztókötött vagy irkatűzött kiadványok).
 • Az oldalakat összeírva kérjük (Pl.: borító oldalak, leporellók) esetén. Ez egy borító esetén azt jelenti, hogy a Borító címlapja (B1) és hátlapja (B4) valamint a gerince egy PDF oldalon szerepel.
 • Amennyiben a terméknek csak két oldala van, úgy a PDF első oldala tartalmazza a külső, a második a belső, illetve a hátoldal grafikáját (Pl.: dobozok, képeslapok, összeírt borítóoldalak).

vissza a lap tetejére

Stanc jelölése a grafikán

Dobozok vagy egyéb stancolt kiadványok esetén az anyagleadásra szánt PDF állományban a stancrajzot külön direktszínnel vagy színekkel [spotcolor] definiált felülnyomásra állított [overprint] vektoros vonallal [stroke] kérjük jelölni.

A választott direktszínek elnevezései legyenek egyértelműek (pl.: Cut, Crease). Praktikus alkalmazni doboztervező részlegünktől PDF formátumban kapott stancrajz direktszín jelöléseit.

 

Stanc jelölése a grafikán

Vissza a lap tetejére

Képállományok felbontása

Általában a nyomdai felhasználásra szánt raszteres állományok (képek) felbontása minimum 300 dpi (vagy ppi), maximum 500 dpi kell legyen. Alacsony felbontás esetén a nyomat pixelesnek fog hatni. Az indokolatlanul nagy felbontású képek a nyomtatás minőségét nem befolyásolják, viszont feleslegesen megnövelik az állomány méretét, ami lassíthatja a fájlok nyomdai feldolgozását.

Az optimális felbontás mértékét a nyomólemezeken alkalmazott rácssűrűség határozza meg (lpi). Nyomdánkban általában 70-es vagy 80-as AM rácsozást használunk (175 lpi, illetve 200 lpi). A képek minimális felbontása a rácssűrűség 1,5 szerese, optimális esetben a duplája. Pl. 80-as rács esetén az optimális felbontás 400 dpi (80 lpcm = 200 lpi x 2 = 400 dpi).

Magas minőségű képek nyomtatása esetén (pl.: művészeti kiadványok, fotóalbumok stb.) javasolt hibrid rácsozást (250 lpi) alkalmazni. Ez részletesebb nyomatot tesz lehetővé. A technológia kihasználása érdekében, az képek felbontása 375 dpi és 500 dpi között kell, hogy legyen. hibrid rácsnál az alacsony felbontás látványosabban kiütközik, mint az AM rácsozásnál, ezért fokozottan kell ügyelni a képek minőségére.

Vissza a lap tetejére

Vágástól és hajtástól mért távolságok

A nyomdai gyártás során adódó minimális mozgás miatt a grafika tervezésekor ügyelni kell arra, hogy a szövegek vagy egyéb nem kifutó grafikai elemek ne kerüljenek túlságosan közel a vágáshoz, illetve a hajtáshoz. A biztonságos távolságok különböző termékek esetén eltérő.

 • Az akcidens kiadványoknál (könyv, füzet, szórólap, plakát stb.) 2-3 mm.
 • Kasírozott táblaborítónál a biztonságos távolság a szürkelemeztől 3-5 mm.
 • Kartondobozoknál 2-3 mm.
 • Hullámkartonra kasírozott dobozoknál 3-5 mm.

Vissza a lap tetejére

Betűtípusok beágyazása

A nyomdai PDF állományban szereplő betűkészleteket be kell ágyazni (Embedding fonts). Ennek hiányában a betűtípusok helyettesítésre kerülnek, vagyis eltérően fognak megjelenni. Ha a beágyazás nem lehetséges, alternatív megoldásként gyakran vektorrá alakítják a betűket. Ám ez nagyobb terjedelmű folyószövegek esetén az állomány méretének jelentős megnövekedéséhez vezet, ami a nyomdai feldolgozást lassíthatja.

Vissza a lap tetejére

Feketék használata és overprint beállításaik

Vékony szövegek, vonalak

Fekete kenyérszövegeket, 0,25 mm-nél vékonyabb vonalakat feltétlen felülnyomásra (overprint) kell állítani. CMYK bontásuk az élesebb betűkontúrok érdekében mindig legyen 0c/0m/0y/100k.Fekete szövegek és vékony vonalak overprint beállításai

Vissza a lap tetejére

Fekete flekkek

Nagyobb terjedelmű 0c/0m/0y/100k bontású fekete elemeket kiütésre (knock out) kell állítani, amennyiben az a szándékunk, hogy a bontás szerinti színként jelenjenek meg. Ha egy nagyobb felületű fekete elem felülnyomásra van állítva és alatta nem összefüggően van jelen a cián, magenta, sárga szín, akkor a fekete nem lesz egyenletes.

Nagyobb fekete és felületek javasolt overprint beállítása

Vissza a lap tetejére

„Rich Black”

Az ún. „rich black” néven ismert színesfekete színbeállítás CMYK bontása a következő: 40c/30m/30y/100k. Nagyobb fekete felületek mélyítése érdekében szokás alkalmazni.Vékony grafikai elemek, vonalak, kenyérszövegek esetén használata technikai okokból kerülendő, egyébként nem látványos, mivel kis felületen a szem kevésbé tudja differenciálni a különböző CMYK bontású feketéket.
Rich black

Vissza a lap tetejére

Minimális vonalvastagságok

A grafikai tervezésekor figyelembe kell venni, hogy az alkalmazott vonalvastagságok megfeleljenek az adott gyártási technológiával biztonságosan produkálható minimum értékeknek.

 • Ofszet technológiával biztonságosan nyomható minimum vonalvastagság: 0,025 mm.
 • Hagyományos szitázott vagy flexo klisés forma UV lakk: 0,025 mm.
 • Hibrid effekt lakk:
  • „finom” effekt lakk: 0,4 mm.
  • Hibrid „durva” effekt lakk: 0,8 mm.
 • 3D MGI UV lakk:
  • 7µm vastagság esetén 0,14 mm.
  • 42 µm vastagság esetén 0,3 mm.
 • 3D MGI UV lakk és fólia:
  • Lakkozott íven: Pozitív: 0,2 mm, Negatív: 0,4 mm.
  • Fóliázott íven: Pozitív: 0,4 mm, Negatív: 0,7 mm.
 • Prégelés: Pozitív: 0,2 mm, Negatív: 0,3 mm.
 • Domborozás: vastagabbnak kell lennie, mint az alapanyag vastagsága.
 • Coldfoil:
  • Nem felülnyomott grafika esetén 0,15 mm.
  • Felülnyomott grafika esetén megegyezik a nyomható vonalvastagsággal.

Vissza a lap tetejére

Verlauf (színátmenet) és moiré

A színátmenet vagy verlauf kedvelt motívum a tervezőgrafikusok körében. Viszont a nem megfelelő grafikai szerkesztés könnyen az átmenet lépcsőzetessé válásához vezethet. Ennek kialakulására a legnagyobb esély akkor van, ha hosszabb felületen kicsi a színváltozás, illetve amikor csak egy színt tartalmaz (pl.: feketét, de ciánt magentát sárgát nem).

A moiré (rács interferencia) kialakulásának számos oka lehet: árnyalatos direkt 5. szín, nyomatról szkennelt (tipikusan archív) fotók, szabályos textúrájú felület (szövet, neccháló) rácsrabontása. Ezeknek a nem kívánatos hatásoknak a kialakulását a rácssűrűség finomításával ill. a legkevésbé kritikus rácsszög kiválasztásával sokszor csak csökkenteni tudjuk, teljesen megszüntetni nem.

A lépcsőzetes színátmenet, illetve a moiré kialakulását nem minden esetben tudjuk előre megjósolni. A rácsozás okozta problémák a proofon sem láthatóak. Az állományok előkészítéskor csupán a fennálló kockázatra van lehetőségünk felhívni a figyelmet. Ezért a grafikai szerkesztéskor fokozott körültekintéssel szükséges eljárni.

Vissza a lap tetejére

EAN-kódok szerepeltetése

EAN-kódok

Ideális esetben a vonalkódokat egy szín feketével (0c/0m/0y/100k bontásban), vagy valamilyen sötét színnel szükséges feltüntetni. A háttere legyen fehér, vagy valamilyen világos szín. Kerüljük az áttetsző és metalizált háttereket. Továbbá az állományban vektoros grafikaként szerepeljen, ne legyen bitmap kép. A vonalkódok megfelelő olvashatósága érdekében ezek a szabályok a követendők.

Vissza a lap tetejére

Ajánlatot kérek