Indul a KESKENY ONLINE!

Átlátható nyomdai folyamatok és ügyintézés könnyen, gyorsan és bármikor a Keskeny Nyomda új webes felületén.

Részletek

PROOFOK ÉS SZÍNMINTÁK

FőoldalInformációkAnyagleadásPROOFOK ÉS SZÍNMINTÁK

PROOFOK ÉS SZÍNMINTÁK

Proofok és színminták

A szoftveres grafikai előkészítés után a nyomdai gyártásnál elvárt, illetve várható színek definiálásának és kontrollálásának további eszközei a proof illetve a színminta. A gyártásnál ezek szolgálnak majd színreferenciaként a nyomógépek végső beállításához. Nyomdánkban lehetőség van minden gyártás előtt proof imprimatúrát kérni.

 

Proofok

Proofnak a leadott grafikai állományból előállított, spektrofotométerrel bemért és hitelesített színskálával rendelkező digitális nyomat minősül.

Ezt a megrendelő és a nyomda egyaránt készítheti. Az általunk készített proofokhoz mázolt vagy mázolatlan proof-papírt használunk (az ISO 12647-7 szerint). A megfelelő papír kiválasztásával szimulálni tudjuk a mázolt (műnyomó) és mázolatlan (ofszet) papírok színvisszaadását.

 

Színminták

A színminta lehet egy korábbi gyártásból származó nyomat. Amennyiben a nyomda ezzel nem rendelkezik, úgy a megrendelőnek kell biztosítania.

Amennyiben a megrendelőtől színmintát vagy bemért színskálával nem rendelkező proofot kapunk, akkor úgynevezett kontroll proofot készítünk. Ha eltérés tapasztalható, akkor leadott minta színeit nem fogjuk tudni tökéletesen hozni. Megrendelőinket erről minden esetben tájékoztatjuk.

 

Eltérések a hitelesített proofhoz képest

Speciális felületű vagy színezett alapanyagok esetében:

Fontos szem előtt tartani, hogy a proofok nem differenciálják a speciális felületű (pl.: bordázott) és a színezett alapanyagokat. Amennyiben a gyártással megegyező alapanyagra kivitelezett színreferenciára van szükség, akkor javasolt a próbagyártás.

Nyomás utáni lakkozás vagy fóliázás esetén:

Lakkozás és a fóliázás után megváltoznak a nyomaton még pontosan egyező színek. A felületkezeléseket is számításba vevő proof előállításának igénye esetén javasolt a próbagyártás.

Pantone színek használatakor:

A proof nyomtatók nem minden Pantone színt tudnak megfelelően szimulálni. Ezek ellenőrzéséhez a gyári Pantone skálák sem tekinthetőek 100%-ig megbízható színreferenciaként, mivel sérülékenyek és a gyártási minőség függvényében pontatlanok lehetnek. A pontos színmeghatározáshoz a Pantone színek hivatalos digitális referenciáit kell használni, amelyek megtalálhatóak a gyártásellenőrzéshez használt spektrofotométereinkben.

Metalizált felületű alapanyagra, illetve fedőfehérre nyomott színek esetén:

Metalizált felületű hordozóra (cold foil, metalizált alapra nyomás) vagy fedőfehérre nyomott színeket nem lehetséges proofon szimulálni. Nyomdánkban van lehetőség metalizált felületre digitálisan nyomott próbagyártást kérni („coldfoil proof”), de ennek célja nem a színek pontos visszaadása, hanem a végtermék esztétikai megjelenésének értékelésében segít.

 

 

Ajánlatot kérek