Indul a KESKENY ONLINE!

Átlátható nyomdai folyamatok és ügyintézés könnyen, gyorsan és bármikor a Keskeny Nyomda új webes felületén.

Részletek

Általános tájékoztató EPR díjjal kapcsolatban.

FőoldalInformációkEPR nyilatkozatokÁltalános tájékoztató EPR díjjal kapcsolatban.

Általános tájékoztató EPR díjjal kapcsolatban.

Általános tájékoztatást az EPR díjjal kapcsolatban Hutka Andrea munkatársunktól kérhet.
Amennyiben kérdése van, írjon a a.hutka@keskeny.hu e-mail címre vagy hívja a +36-30-592-2821 telefonszámot.

EPR

2023 július 1-én hatályba lép a Kormány által alkotott 80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről (EPR rendelet).

A jogszabály hátterét, működését nem áll módunkban részletesen taglalni, de felhívjuk kedves Partnereink figyelmét, hogy a rendelet által érintett körforgásos termékeket gyártó vállalkozásoknak eleget kell tenniük a korábban már előírt, a jogszabályi nyilvántartásba vételi kötelezettségnek (MOHU-MOL Kft. és OKIR felületeken).

Azon gazdálkodóknak, akik az előbb jelzett regisztrációs kötelezettségnek eleget kell tenniük, nyilvántartás vezetési, és a kiterjesztett gyártói felelősség megfizetésének kötelezettsége is fennáll. Az adatszolgáltatás negyedévente esedékes, a tárgynegyedévet követő hónap 20-ig. Az adatszolgáltatást a hulladékgazdálkodási hatóság felé kell megtenni, a számla kiállítására a MOHU MOL illetékességét állapította meg a törvény.

Díjfizetésre kötelezett főszabály szerint a belföldön körforgásos termék:

  • első belföldi forgalomba hozója
  • saját célú felhasználója
  • gyártója
  • WEB-es kereskedés keretein belüli beszerzése

Ez alapján az általunk gyártott csomagolószer termékeknél NEM merül fel az EPR díj fizetési kötelezettség, hiszen az EPR díjat annak kell megfizetnie, aki a termékeinkbe először csomagol.

Ez alól kivételt képeznek azok a termék, eladások, amelyeket olyan vevőknek értékesítünk, akik az alábbi (80/2023. (III. 14.) Korm. Rendelet 11. §, (1)) pontnak megfelelnek:

11 § (1) A fogyasztó számára történő értékesítés helyén megtöltésre tervezett és szánt csomagolószerből, továbbá a fogyasztó számára történő értékesítés helyén eladott, megtöltött vagy megtöltésre tervezett és szánt egyszer használatos csomagolószerből létrehozott csomagolás tekintetében a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség a fogyasztó számára értékesített csomagolás előállítója részére belföldön csomagolószert értékesítőt terheli.

Amennyiben ennek a kritériumnak megfelel a megrendelt termék, és erről a nevezett rendeletben előírt tartalmú nyilatkozatot kapunk, az általunk kiállított számlán a díj külön tételként fog szerepelni.

Kérjük, a megrendeléskor az erre vonatkozó nyilatkozatot kitöltve és aláírva visszaküldeni szíveskedjenek.

Az általunk gyártott reklámhordozó irodai papír, valamint irodai papír értékesítése esetén a termékekre kiszámlázott termékdíj összege 2023. július 1-től nulla Ft lesz, és EPR díj terhel. Az általunk kiállított számlán a díj külön tételként fog szerepelni.

Az általános esetektől eltérően a rendelet lehetőséget ad a nyilatkozattételre, amely értelmében nem kell a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat megfizetni, ha a fizetésre kötelezett gyártó vevője nyilatkozik arról, hogy a megvásárolt körforgásos termék legalább hatvan százalékát önállóan, vagy más termék alkotórészeként, tartozékaként igazoltan külföldre kiszállítja. Ilyen vevői nyilatkozat esetén a számlán a nyilatkozat iktatási számának megjelölésével fel kell tüntetnünk, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi díj a vevő nyilatkozata alapján nem került megfizetésre.

A nyilatkozat maximálisan 3 évre tehető meg, a 80/2023 22. § szerinti nyilatkozat kötelező tartalmi elemei:

  1. A vevő neve, székhelye, adószáma, cégjegyzékszáma, egyéni vállalkozó esetén nyilvántartási száma
  2. A gyártó neve, székhelye, adószáma, cégjegyzékszáma, egyéni vállalkozó esetén nyilvántartási száma
  3. A 22. § (4) bekezdése szerinti időszak megjelölése
  4. A körforgásos termék megnevezése és azonosító kódszámának (KF kódjának) 1-6. karaktere

A nyilatkozatokat az alábbi linkekre kattintva töltheti le.

Külföldre történő kiszállítás – nyilatkozat

Eladótéri nyilatkozat EPR

Felhívjuk a figyelmet arra a nagyon fontos tényre, hogy amennyiben a vevőnk ezzel a lehetőséggel kíván élni, úgy a kötelezettség a nyilatkozattétellel egyidejűleg a vevőhöz kerül.

Köszönjük szépen előre is az együttműködést!

 

 

Ajánlatot kérek