Üdvözöljük a Keskeny Nyomdában

Magyarország legmodernebb nyomdai és csomagolóanyag gyártó üzeme bemutatkozik.

Tudjon meg többet rólunk

KIADVÁNYSZERKESZTŐ SZOFTVEREK BEÁLLÍTÁSA

FőoldalInformációkAnyagleadásKIADVÁNYSZERKESZTŐ SZOFTVEREK BEÁLLÍTÁSA

KIADVÁNYSZERKESZTŐ SZOFTVEREK BEÁLLÍTÁSA

A kiadványszerkesztő szoftverek beállítása nyomdai kivitelezésre a Keskeny Nyomda részére.

 

Kérjük töltse le a beállítási fájlokat tartalmazó tömörített állományt: KeskenyCCPresets.zip. Csomagolja ki a tömörített állományt.

A továbbiakban leírt beállítások elvégzéséhez első lépésként kérjük telepítse a „1_ICC Profiles” mappában található ICC profilokat is.

Figyelmeztetés!

Mindig mentse el a jelenlegi beállításokat, ha később szükség lenne rá. A leírásban javasolt beállítások után, a régebben mentett munkák megnyitásakor, eltérő beállítás esetén párbeszéd ablak(ok) jelenhetnek meg. Ezen ablakok téves beállítása a színek megváltozását és rossz minőségű nyomtatást eredményezhet.

 

Tudatos színmenedzsment

A professzionális kiadványszerkesztés megköveteli, hogy rendszeresen kalibrált nagy színterű monitoron végezzük a kritikus színbeállításokat. Javasolt egy ISO13655:2009 szabványnak megfelelő D50-es napfény-szimulációs megvilágítás használata is a próbanyomatok ellenőrzéséhez.

nyomat ellenőrzés

 

Színbeállítások szinkronizálása az Adobe Bridge alkalmazással

color settings

A letöltött „2_Color Settings” mappából másolja át a beállítási fájlokat az alábbi mappába:

 • Windows esetén: Users\%felhasználónév%\AppData\Roaming\Adobe\Color\Settings
 • MacOS esetén: %MacintoshHD%/Users/%User%/Library/Application Support/Adobe/Color/Settings vagy %MacintoshHD%/Library/Application Support/Adobe/Color/Settings.

Windows esetén, a Color Setting beállítási fájlok (.csf) egy rejtett mappában találhatóak. A rejtett mappa eléréséhez kövesse a következő leírást: https://helpx.adobe.com/hu/x-productkb/global/show-hidden-files-folders-extensions.html

MacOS esetén a másoláshoz meg kell adni a rendszergazda jelszavát.

Ha nem kíván rejtett mappákat láthatóvá tenni, töltse be a .csf fájlt a Photoshop-ba a következő fejezet leírása szerint, majd nyissa meg újra a Bridge színbeállításait, ahol már kiválaszthatók lesznek.

Indítsa el az Adobe Bridge alkalmazást, és az Edit [Szerkesztés] menüben kattintson a Creative Suite Color Settings… [Színbeállítások] menüpontra.

A megjelenő listából keresse meg az imént bemásolt beállításokat, válassza ki a munka jellegének megfelelőt (mázolt vagy mázolatlan nyomathordozó) és kattintson az Apply [Alkalmaz] gombra.

Ezen a módon az Adobe Bridge szinkronizálja az összes grafikus szoftver (Illustrator, InDesign, Photoshop, stb.) színprofil beállításait.

 

Színbeállítások Adobe CC szoftverekben

Amennyiben nem használja az Adobe Bridge alkalmazást, külön-külön kell beállítania a grafikus alkalmazásokat. Ez a Photoshop, InDesign és az Illustrator esetében is egyformán történik.

PS Color Settings

Adobe Photoshop-ban válassza ki az Edit [Szerkesztés] menü > Color Settings [Színbeállítások] menüt.

Kattintson a Load… [Betöltés] gombra és töltse be egyesével mindkét beállítást a letöltött „2_Color Settings” mappából. Igény szerint módosítsa az RGB profilt, ha ön más színprofilt használ rendszeresen. Továbbá a figyelmeztetések megjelenítését is megváltoztathatja a Color Management Policies [Színkezelési beállítások] opcióknál.

Mentse el mindkét beállítást a Save… [Mentés…] gombra kattintással az alábbi mappába, hogy a többi Adobe CC szoftver számára is elérhetőek legyenek:

 • Windows esetén: Users\%felhasználónév%\AppData\Roaming\Adobe\Color\Settings
 • MacOS esetén: %MacintoshHD%/Users/%User%/Library/Application Support/Adobe/Color/Settings vagy %MacintoshHD%/Library/Application Support/Adobe/Color/Settings.

 

Eltérő színbeállítások

Az előzőekben javasolt beállítások megváltoztatják az említett szoftverek alapbeállítását. Ha előzőleg ettől eltérőket használt, akkor a korábban készült állományok megnyitásakor egy erre figyelmeztető ablak jelenik meg és különböző választandó lehetőségeket kínál fel.

Adobe Photoshop és Illustrator esetén:

Embedded Profile Mismatch

 1. Use the embedded profile [Beágyazott profil használata (Munkatér helyett)]

Válassza ezt az opciót, ha nem akar változtatni a kép színterén / színprofilján.

 1. Convert document’s color to the working space [Dokumentum színeinek a munkatérre való átalakítása]

Válassza, ha konvertálni szeretné a képet a jelenleg beállított munka-színtérbe. A kép színei megőrződ­nek, RGB vagy CMYK értékei megváltoznak igazodva a munka-színtérhez.

 1. Discard the embedded profile (don’t color manage) [Beágyazott profil törlése (ne színkezelje)]

Ez a lehetőség csak azokban az esetekben hasznos, amennyiben el akarjuk távolítani a dokumentumba beágyazott színprofilt. A kép színei megváltozhatnak a jelenleg beállított munka-színtér szerint, RGB vagy CMYK értékei megőrződnek.

 

Adobe InDesign esetén:

ID profile mismatch

Különálló kérdést kaphatunk az RGB és a CMYK elemekre. A választási lehetőségek mindkét esetben:

 1. Leave the document as is [Maradjon a dokumentum ebben a formában]

Válassza, ha nem akar változtatni a képek és vektoros rajzok színterén / színprofilján.

 1. Adjust the document to match current color settings [Dokumentum beállítása a jelenlegi színbeállításokra]

Válassza, ha módosítani szeretné a képeket és vektoros elemeket az Assign Profile [Profil hozzárendelése] lehulló menüben kiválasztott színtérbe.

A fenti módosítások végeredménye függ a dokumentum jelenlegi felépítésétől (a dokumentum és a képek színterétől, valamint az importálás módjától), a Color Settings menü Color Management Policies [Színkezelési beálllítások] beállításától és a Placed Content [Elhelyezett tartalom] beállításától. A lehetséges kombinációk száma túl nagy ahhoz, hogy e segédletben mindet leírjuk.

Általános javaslatunk, hogy az új munkákat a segédletben leírt módon beállított szoftverekkel kezdje. A más beállításokkal elmentett munkák megnyitásakor, válassza a beállítások megőrzését és a szükséges színkonverziókat elemenként végezze el a natív alkalmazásokban. Amennyiben ez nem lehetséges, kérjük mindenképpen egyeztessen CTP részlegünkkel – speciális szoftverekkel módunkban van bizonyos konverziók elvégzésére, de ehhez ismernünk kell a bejövő állomány eredeti elkészítési módját.

 

További beállítások

Adobe Photoshop

 • A Photoshop bal alsó részén – a dokumentum mérete mellett, kinyitható menüben válassza ki a Document Profile [Dokumentumprofil] lehetőséget. Így a dokumentum mérete helyett az aktuális dokumentum színprofilja kerül kijelzésre.

PS ShowProfile

 • A nyomtatás szimulációjához (SoftProof) kattintson View [Nézet] menü > Proof Setup [Nyomatszimuláció beállítása] > Custom [Egyedi] menüelemre és kapcsolja be a Simulate Paper Color [Papírszín szimulálása] jelölőnégyzetet, és kattintson az OK A beállítás után a Photoshop a nyomtatás eredményét fogja szimulálni, amennyiben ehhez megfelelően kalibrált grafikus monitor áll rendelkezésére.

PS Custom Proof Condition

 • Ez a funkció az Adobe InDesign-ban és az Adobe Illustrator-ban is megtalálható.

Adobe Illustrator

 • A készülő grafikák esetén a dokumentum mindig legyen CMYK módban. Ennek beállításához válassza a File [Fájl] > Document Color Mode [Dokumentum színmódja] > CMYK Color [CMYK] opciót.

Spot Color Option

 • A nyomtatás szimulációjához a View [Nézet] menüben kapcsoljuk be az Overprint Preview [Felülnyomási előkép] és a Proof Colors [Nyomatszimuláció] funkciókat miután beállítottuk azt a Proof Setup… [Nyomatszimuláció beállítása…] almenüben.
 • A spotszínek CMYK átváltásához a következő beállítást javasoljuk. Válassza ki a Window [Ablak] menü > Swatches [Színtárak] palettát, majd kattintson a megjelenő ablak jobb felső sarkában lévő opciók menüre (három vízszintes vonal ikon) és válassza ki a Spot Colors [Direktszínek] menüpontot. A megjelenő ablakban válassza ki a Use Lab values specified by the book manufacturer [A katalógus gyártója által megadott Lab értékek használata] rádiógombot és zárja be az ablakot az Ok gombbal.
 • Az áttetsző elemek összeolvasztásának javasolt beállításához kattintson az Edit [Szerkesztés] menü > Transparency Flattener Presets [Átlátszóságsímitási készletek] menüpontra és a megjelenő ablakban kattintson az Import [Importálás] gombra. Töltse be a „4___Illustrator” mappában található „2400ppi TransparencyFlattenerPreset” beállítást. Ezt a beállítást az Object [Objektum] > Flatten Transparency [Átlátszóság simítása] menüpontban választhatjuk ki, a munka megkezdése vagy az áttetsző elemek összeolvasztása előtt.

transparency flattener preset options

Adobe InDesign

 • A nyomtatás szimulációjához a View [Nézet] menüben kapcsoljuk be a Overprint Preview [Felülnyomás előképe] és a Proof Colors [Nyomatszimuláció] funkciókat miután beállítottuk azt a Proof Setup… [Nyomatszimuláció beállítása…] almenüben.
 • A spotszínek CMYK átváltásához a következő beállítást javasoljuk. Kattintson a Window [Ablak] > Color [szín] > Swatches [Színtárak] menüre majd a megjelenő ablak jobb felső sarkában lévő opciókra (4 vízszintes vonal). Itt válassza ki az Ink Manager [Festékkezelő] menüpontot. Jelölje be a felugró ablak alján található Use Standard Lab Values for Spots [Direktszíneknél a szabványos Lab értékek használata] jelölőnégyzetet és kattintson az OK gombra.

ID_ink_manager window

 • Az Edit [Szerkesztés] menüben kattintson a Transparency Blend Space [Áttetszőség-keverési tér] menüpontra és válassza a Document CMYK [Dokumentum CMYK] módot. Ugyanitt kattintson a Transparency Flattener Presets [Áttetszőség-összeolvasztási készletek] menüpontra majd a Load [Betöltés] Válassza ki a „3___InDesign” mappában található „2400ppi Flattener Preset” fájlt.

ID Preflight Define loc

 • Válassza ki a Window [Ablak] menü > Output [Kimenet] > Preflight [Ellenőrzés] menüpontot. Kattintson a megjelenő Preflight [Ellenőrzés] panel jobb felső sarkában lévő 4 vonalat ábrázoló ikonra és a megjelenő menüben kattintson a Define Profiles [Profilok meghatározása] menüpontra. A megjelenő ablakban kattintson a 4 vonalat ábrázoló ikonra és válassza ki a Load Profile [Profil betöltése] menüpontot. A „3___InDesign” mappából töltse be egyenként az összes .idpp kiterjesztésű állományt. Csukja be az ablakot. Új dokumentum létrehozásakor vagy meglévő megnyitásakor a Preflight panelen a Profile [Profil] legördülő menüben válassza ki a megfelelő profil beállítást és kapcsolja be az ellenőrzést az On [Be] jelölőnégyzettel. Nagy méretű dokumentumok esetén az ellenőrzés lassíthatja az InDesign működését. Ez az ellenőrzés nem teljeskörű – a nyomdai PDF állományt, elmentés után mindenképp ellenőrizni kell egy erre megfelelő szoftverrel (Acrobat Pro, Callas PDF Toolbox, Enfocus PitStop, stb.).

 

Ajánlatot kérek

Adatvédelmi Központ

Szükséges sütik

Feltétlenül szükséges sütik olyan funkciókat biztosítanak, amelyek nélkül a honlapunk nem használható rendeltetés szerűen. Ezen cookie-kat kizárólag mi használjuk, ezért ezek az első fél cookie-jai. A feltétlenül szükséges cookie-k használatához az Ön hozzájárulására nincsen szükség. Ezért a feltétlenül szükséges cookiekat nem lehet be és kikapcsolni. A honlapunkon a következő Feltétlenül szükséges sütiket használjuk:

wp-settings-{X}, wp-settings-time-{X}, wordpress_test_cookie, gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types], gdpr[privacy_bar]

Funkció és teljesítmény sütik

A Funkcionális cookie-k lehetővé teszik a honlapunknak a már megadott részletek elmentését és, hogy ezen adatok alapján tökéletesített és személyre szabottabb funkciókat kínáljunk. Ezen cookie-k csak anonimizált információkat gyűjtenek és tárolnak, tehát nem tudják követni az Ön egyéb honlapokon való mozgását. A teljesítmény cookie-k arról gyűjtenek adatokat, hogy hogyan használják a honlapunkat. Ezeket arra használjuk, hogy jobban megértsük miként használják a honlapunkat, hogy annak tartalmát és funkcióit javítsuk. Kérjük vegye figyelembe, hogy a funkcionális és teljesítmény cookie-k kikapcsolása korlátozhatja a honlapunk bizonyos funkcióinak működését. A honlapunkon a következő Funkció és Teljesítmény sütiket használjuk:

_ga, _gat, _gid, _hjIncludedInSample, _hjid, fr, _fbp, __cfduid, act, c_user, datr, locale, presence, sb, spin, wd, xs, cica
_ga, _gat, _gid
fr, _fbp, act, c_user, datr, locale, presence, sb, spin, wd, xs
_hjIncludedInSample,_hjid
__cfduid