Indul a KESKENY ONLINE!

Átlátható nyomdai folyamatok és ügyintézés könnyen, gyorsan és bármikor a Keskeny Nyomda új webes felületén.

Részletek

A NYOMDAI FORMÁTUM: PDF/X SZABVÁNY

FőoldalInformációkAnyagleadásA NYOMDAI FORMÁTUM: PDF/X SZABVÁNY

A NYOMDAI FORMÁTUM: PDF/X SZABVÁNY

A nyomdai formátum: PDF/X szabvány

Nyomdánkban a grafikai anyagok leadását PDF/X-1a:2003 formátumban kérjük.

A PDF/X (PDF for eXchange) szabványokat a problémamentes nyomdai anyagleadás, állományfeldolgozás és gyártás érdekében hozták létre.

A népszerű PDF kiterjesztés a Portable Document Format (hordozható dokumentum formátum) megnevezés kezdőbetűiből áll. A fájlformátumot az Adobe fejlesztette ki a dokumentumok rendszerektől (operációs rendszerek, eszközök, szoftverek, stb.) független megjelenítésének céljából. A PDF dokumentumok lényege tehát, hogy minden platformon ugyanúgy jelennek meg.

Általánosságban a PDF dokumentumok készítése és felhasználása nem kizárólag nyomdai célokra történik, ezért tartalmazhatnak olyan információkat is, amelyek a nyomdai feldolgozásra alkalmatlanok, vagy hibás nyomatot eredményeznek. Az ebből adódó problémák elkerülhetőek az anyagleadásra szánt állományok PDF/X szabványoknak való megfeleltetésével.

A PDF/X-1a:2003 formátum alkalmazása a nyomdai anyagleadásnak a lehető legbiztonságosabb módja. A szabványnak megfelelő állományokban csak CMYK, Gray és direkt (Spot) színek engedélyezettek, nem lehet bennük többrétegűség, transzparencia, valamint különböző beágyazott ICC színprofilok. Minden CMYK elemet a nyomtatási technológiának megfelelő kimeneti színprofillal (Output Intent) szükséges színre bontani (CMYK állománnyá alakítani), illetve létrehozni. A szabvány használatával az anyagleadás egyértelművé és gördülékenyebbé tehető, továbbá számtalan grafikai probléma kiküszöbölhetővé válik. Megbízhatósága miatt ezt a formátumot kérjük használni!

 

Egyéb PDF/X szabványok:

    • PDF/X-1a:2001 szabvány a PDF/X-1a:2003 korábbi változata. Jelentős különbség nincs közöttük, így mindkét formátum megfelelő az anyagleadáshoz.
    • PDF/X-3:2002, PDF/X-3:2003 szabványok esetében a PDF tartalmazhat RGB, CIE Lab színterű színeket, illetve beágyazott ICC színprofilokat is. Amyennyiben ezek nem megfelelően vannak beállítva, úgy eltérés lehet az elvárt és a nyomda által feldolgozott állomány színei között. A szabványok használatát azért sem javasoljuk, mert a PDF/X-4 formátum ezeket már meghaladta.
    • A PDF/X-4 szabvány esetében a PDF tartalmazhat RGB, CIE Lab színterű színeket, beágyazott ICC színprofilokat, továbbá transzparenciákat és rétegeket (layer) is. Amyennyiben ezek nem megfelelően vannak beállítva, úgy eltérés lehet az elvárt és a nyomda által feldolgozott állomány színei között. A népszerű szabvány használatát sokoldalúsága ellenére nem javasoljuk.
Ajánlatot kérek