Indul a KESKENY ONLINE!

Átlátható nyomdai folyamatok és ügyintézés könnyen, gyorsan és bármikor a Keskeny Nyomda új webes felületén.

Részletek

TERMÉKSPECIFIKUS TECHNOLÓGIAI KÖVETELMÉNYEK

FőoldalInformációkAnyagleadásTERMÉKSPECIFIKUS TECHNOLÓGIAI KÖVETELMÉNYEK

TERMÉKSPECIFIKUS TECHNOLÓGIAI KÖVETELMÉNYEK

Termékspecifikus technológiai követelmények

 

 

Spirálozott kiadványokSpirálozott kiadvány

 

Spirálfűzött kiadványok esetén a PDF állományban szereplő oldalak mind a négy felére kell kifutót tenni (minimum 3 mm).

A kötés felöli oldalon a nem kifutó grafikai elemek (szövegek embléma stb.) 10mm-nél nem lehetnek közelebb a vágáshoz, hogy a spirál lyukasztásától elegendő távolság maradjon.

Regiszteres kiadványokregiszter fülek beállítása

A nyomdai állományban a regisztervágás vonalát külön „Regiszter” nevű direktszínnel (spotcolor), 100% telítettséggel, felülnyomás (overprint) beállítással és vektoros vonallal (stroke) kérjük jelölni.

Ha a regiszterfülre külön tónus esik, akkor kifutója ne a lapszéllel párhuzamosan fusson, hanem 45°-ban, az alábbi ábrák szerint.

Vissza a lap tetejére

Furat

furatról kép

A nyomdai állományban a fúrást külön „Furat” nevű direktszínnel (spotcolor), 100% telítettséggel, felülnyomás (overprint) beállítással és vektoros vonallal (stroke) kérjük jelölni. Az állományban a furat átmérője egyezzen meg a rendelésben meghatározott mérettel (szükség esetén kérjük egyeztessen a munka gyártáselőkészítőjével). A biztonságos gyártás érdekében a furat szélétől minimum 2-3 mm távolságot szükséges hagyni szövegek, emblémák stb. esetén.

Vissza a lap tetejére

Keménytáblás borító méretezéseKeménytábla borító

A keménytáblás borító kiterített kasírívének pontos méretezését (gerincméret, táblaméret, lemezvastagság és a beütés mértéke) kérjük mindig egyeztesse a gyártáselőkészítővel. Ezt a kiadvány terjedelmének és alapanyagának függvényében lehetséges meghatározni. Szükség esetén nyomatlan makett készítésére is van lehetőség. A szükséges kifutó mértéke a szürkelemez szélétől a lemezvastagság + 15 mm. A problémamentes gyártás érdekében a szürkelemezek szélétől 3-5 mm távolságot szükséges tartani (szövegek, emblémák stb. esetén), illetve a beütést is bele kell kalkulálni a borító grafikai tervébe. A kifutón kívülre a lemezek széléhez illeszkedő vágójeleket kell elhelyezni. Ezek fognak kasírozáskor illesztőjelként szolgálni.

Vissza a lap tetejére

Ragasztókötött kiadványokragasztókötött kiadványok

 

Ragasztókötött kiadványoknál a borító belső és a belívek első és utolsó oldalai az ún. nyitóbieg mentén 6 mm sávban beragasztódnak, kitakaródnak. Ez azt jelenti, hogy ezeket az oldalakat úgy kell megtervezni, hogy a kötés felőli oldal szélétől számított 8 mm-es sávban nem lehet szöveg vagy egyéb tartalomérzékeny grafikai elem, mert azok nem fognak látszani.

Átfutó szöveg tervezésekor a jól olvashatóság érdekében fokozott körültekintéssel kell eljárni. Mindig figyelembe kell venni az beragasztódó részt és oldalak kihajlását is. Igyekezzünk szóközöket hagyni a kötésben, és használjunk minél nagyobb betűméretet, hogy a megfelelő szövegképet kapjuk.

Vissza a lap tetejére

Egy szín mutációs kiadványok

Egy szín mutációs kiadványoknál (pl.: nyelvi mutáció) általában a fekete szín a változó. A tervezéskor ügyelni kell rá, hogy minden változó fekete szöveg, grafikai elem legyen felülnyomásra (overprint) állítva. A mutációkat külön PDF-ben kérjük leadni. Mindegyiknek tartalmaznia kell az összes színt. A nem mutálódó grafika legyen azonos minden változatban. Szeparált PDF állományokat nem fogadunk.

Vissza a lap tetejére

Leporellók hajtása, méretezése

Leporellok hajtasa meretezese

Leporellók esetén megkülönböztetünk Z, göngyölt és oltár hajtást. Z-hajtás esetén minden oldalnak azonos méretűnek kell lennie. Göngyölt és oltárhajtás esetén a behajló oldalak szélessége 2 mm-el kisebb kell legyen, hogy hajtáskor a papírtorlódást elkerüljük. A grafika tervezésekor ügyelni kell arra, hogy a margók mérete ezeken az oldalakon következetesen ennyivel kisebb lesz.

Vissza a lap tetejére

Kihajtható oldalak a kiadványban

Kihajtható oldalak ragköt és irka kiadvány

Kihajtható oldalak méretezéskor ügyelni kell rá, hogy a kihajtható oldal megfelelően funkcionáljon, ne akadjon be a kötésbe. Ez függ a kiadvány vastagságától és a kötés típusától is. Ilyen esetben kérjük mindig külön egyeztessen a gyártáselőkészítővel is. Szükség esetén érdemes makettet készíttetni. Általában az alábbi méretezéseket javasoljuk.

Vissza a lap tetejére

Ajánlatot kérek