Indul a KESKENY ONLINE!

Átlátható nyomdai folyamatok és ügyintézés könnyen, gyorsan és bármikor a Keskeny Nyomda új webes felületén.

Részletek

Natúr barna kraft karton nyomtatási sajátosságai!

 

kraft karton egy szín nyomással

A termékcsomagolásoknál a természetes, naturális megjelenés kihangsúlyozásához tökéletes megoldást kínálnak a barna kartonok. Ezek közül az egyik legkedveltebb a kraft karton. Legyen szó bio vagy természetes alapanyagból készült ételek, kézműves vagy más egyéb termékek csomagolásáról, ezzel a karton típussal elérhető a legtermészetesebb hatás.

kraft karton nyomtatása

A kraft karton népszerűségét egyrészt izgalmas felhasználási lehetőségeinek köszönheti. Könnyen és gyorsan lehet vele dolgozni. Rendelhető belőle minkét oldalán barna színű, de az igazán népszerű az egyik oldalon fehér, másik oldalon gyönyörű, natúr megjelenésű barna színű típus. Ennek beszerzése némiképp egyszerűbb. A csomagolás tervezésnél dönthetünk, hogy az alapanyag fehér vagy barna oldalát szeretnénk a doboz külső oldalának látni.

kraft karton egy szín nyomással

A kraft karton barna oldalának nyomtatására több látványos megoldás létezik. Lehetőség van egy szín fehérrel, feketével vagy akár különböző színekkel nyomtatni a kartont. Azonban a nyomtatás kissé eltér a hagyományos fehér karton nyomtatástól. Az alábbi cikkünkben a kraft karton (barna karton) alapanyagokra történő nyomtatáshoz kapcsolódó állomány előkészítési különbségeket, valamint az alapanyag tulajdonságai által befolyásolt tényezőket fogjuk körül járni.

Szeretnénk bemutatni, hogy ez az alapanyagválasztás hogyan befolyásolja a nyomat színvilágát és milyen eltéréseket mutat a végeredmény egy általános fehérre mázolt kartonhoz képest. Bízunk benne, hogy ezzel nagyobb rálátást biztosíthatunk Önöknek az alapanyagok sajátosságait illetően és bátrabban alkalmazzák majd őket termékeik megtervezésekor.

Azért is fontos erre hangsúlyt fektetni, mert a nyomdaiparban alkalmazott szabványok fehér alapú papírok nyomtatására vannak hitelesítve. Ilyen típusú nyomathordozókon a színek élethű visszaadását csak részlegesen tudjuk biztosítani. A nyomat színvilága az alapanyag barnás-sárgás jellege miatt teljesen eltérő lesz mint egy szokványos fehér, mázolt vagy mázolatlan nyomathordozón.

 

Ügyfeleink két lehetőség közül választhatnak elképzeléseiktől függően:

 

Fedőfehér nélküli 4 színes vagy Pantone színnel történő nyomás

 

fedőfehér nélküli színes nyomás krafton

 

Lehetőség van egyszerű, fedőfehér nélküli 4 színes (CMYK), illetve direkt (Pantone) színnel történő nyomásra is. Ebben az esetben a színek a papír barnás árnyalatával keveredve adják meg a végleges kinézetet.

 

fedőfehér nélküli színes nyomás krafton

 

Ez kimondottan előnyös lehet az olyan típusú termékeknél, ahol a cél a natúr hatás elérése. Azonban az így létrejövő színeknél tapasztalhatják a legnagyobb eltérést a szokványosan fehér papírra történő nyomtatáshoz képest.

 

grafika megjelenítése kraft kartonon

 

Az állomány előkészítése során legkönnyebben úgy szemléltethető a nyomott termék kinézete, hogy az előkészítéshez használt szoftverben egy, a papír színének megfelelő „layert” állítunk be háttérnek.

 

Fedőréteg alkalmazása a nyomat alatt

 

fedoreteg alkalmazása  kraft kartonon

 

Amennyiben tisztább, élénkebb színeket szeretnénk elérni, úgy a színnyomás során egy ún. fedőfehér réteget nyomunk a kartonra a grafikai elemek alá. Ennek eredményeképpen tudjuk imitálni a fehér alapanyagot, így a színek a barna kartonon is jobban megközelítik a fehér kartonon már megszokott eredményeket, bár némiképp elmaradnak azok élénk színvilágától.

 

színes nyomatok kraft kartonon

 

Ezen technológia használatánál az állományban 4 színes nyomás esetén egy 5. színként jelenik meg a fedő fehér, Pantone színek esetében pedig egy újabb direkt színként.

Ahogy korábban is szó esett róla, a két nyomási mód teljesen eltérő végeredményt hoz vizuális tekintetben. Azonban egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Pusztán az elképzelések megvalósulásában és az állományok előkészítésében vannak különbségek. Igény esetén szívesen küldünk mintákat referenciaként, mellyel az a célunk, hogy megismertessük Önökkel ezen nyomási forma különlegességeit, valamint tapasztalataink által segítsük és támogassuk ügyfeleinket megfelelő folyamat kiválasztásában.

Mintáink elkészítése mindkét esetben digitális nyomdagépeink segítségével történik, amelyeken akár egy darab minta elkészítésére is van lehetőség. Ezen minta segítségével még a gyártás megkezdése előtt megközelítő támpontot adnak a Kraft-papírok okozta színbéli eltérésekről.

Nyomdai 4 színes, CMYK bontásban leadott állományaik mintaként történő elkészítése nem követel meg semmiféle plusz előkészítést, ugyanakkor felhívnánk figyelmüket, hogy a DIREKT (Pantone) színként definiált elemeket szükséges átalakítanunk 4 színes kivonattá, ami által nem garantálható a színhűség (még szabványoknak megfelelő alapanyagokon sem).

Barna papírok esetében különösen nehéz feladat a direkt színek megjelenítése, – hiszen a CMYK színtérbe történő átalakítása során is tapasztalható minimális színezeti eltérés – amelyek az alapanyag sajátosságaival összemosódva nagyobb mértékű eltéréshez vezethetnek. Ezen színeket vizuális és műszeres alapon csak megközelíteni tudjuk.

 

fedőfehér a nyomaton

 

Fedőfehérrel történő nyomtatás esetén szintén igazak az előzőekben felsorolt pontok. Azonban ezen állományok előkészítése minimális plusz munkát igényel, amelyre technológiai okokból van szükség: míg az ofszet nyomdai gyártás során a fedőfehér rétegnek 100% fedettségűnek kell lennie (tehát így kell leadni a gyártásra szánt állományban, amennyiben a legnagyobb fedettséget szeretné elérni), addig a digitális mintához ezt a réteget 65%-os fedettségre (raszterértékre) kell beállítani. Ezekkel a mintákkal érhetjük el a gyártáshoz legjobban hasonlító eredményt. Ennek oka, hogy amíg az ofszet nyomógépek festékeit a nyomathordozók magukba szívják,- és ezzel némiképp „elmattítják”, fakóbbá teszik- addig a digitális gép festéke megtapad a papír felületén és kissé fényesebb hatást kelt. Ezért, ha a fehéret is teljes fedettségben (100%-os raszterérték) nyomnánk meg, nagyon rikító lenne, amit az ofszet technológiával a későbbiekben nem tudnánk kivitelezni.

A gyártási technológiák különbségéből, illetve a barna papírok sokszínűségéből, sokrétűségéből adódóan a kézhez kapott minta és a gyártásban lévő ívek közt nagyobb eltérés lesz tapasztalható a végtermék kézbevételekor, mint egy hagyományos, fehér papírra történő proofoláskor. Mindemellett az alapanyag kiválasztásának szempontjából mindenképp mérvadó lesz termékük kinézete, így még időben orvosolhatóak lehetnek az alapanyag választással kapcsolatos problémák.

Amennyiben kérdései vannak a natúr kraft karton alapanyaggal kapcsolatban, kérjük vegye fel a kapcsolatot Ribai Bernadett kollégánkkal az alábbi e-mail címen.

b.ribai@keskeny.hu

Kategória:
  Blog Design Nyomtatás
ezt a bejegyzést 0 alkalommal osztották meg
 000
Ajánlatot kérek