Indul a KESKENY ONLINE!

Átlátható nyomdai folyamatok és ügyintézés könnyen, gyorsan és bármikor a Keskeny Nyomda új webes felületén.

Részletek

2. rész – Alapanyagok és konstrukciók összefüggései

 

A termék mérete és súlya meghatározza az alapanyag fajtát és vastagságát. Nagyobb méretű és súlyos termék esetében el kell gondolkodnunk a hullámkarton vagy a merev könyvkötő lemez használatán, hogy masszív csomagolást készíthessünk.

italcsomagolás betéttel

Italok csomagolásánál például létezik olyan megoldás is, hogy karton dobozt tervezünk, de az üveg biztonságos rögzítésére hullámkartonból készítünk betétet, ami védi a terméket és egyben merevíti a karton dobozt.

Konstrukciók tekintetében a termék formája, kiterjedése lehet hatással az elképzelésekre. Például nagy alapterületű, de egészen alacsony tárgyaknál nem lesz esztétikus a díszcsomagolás, ha a termék méretéhez igazítjuk a doboz magasságát. Tér kitöltő betét alkalmazásával érhetjük el, hogy a doboz látványa harmonikus legyen.

Karton alapanyagok esetében a konstrukciós lehetőségek nagyon változatosak, ezek a papírok jól formálhatóak és a felületnemesítéseknél sem kell igazán kompromisszumokat kötni.

díszdoboz könykötő lemezből

Hullámkarton és könyvkötő lemez alkalmazása során az alapanyagok vastagsága korlátozza az elkészíthető formákat, de látványban sokkal exkluzívabb lehet a végeredmény a karton dobozokkal összehasonlítva.

Ha egy termék csomagolást hosszú távra tervezünk, elgondolkodhatunk azon is, hogy olyan konstrukciót válasszunk, ami részleteiben megújítható, frissíthető, de mégsem változik a megszokott forma.

sweetic csokoládé

Például, ha bonbont vagy olyan terméket csomagolunk, aminek változhatnak a paraméterei (íz, szín stb.), a legjobb megoldás a dobozra tervezett palást, ami minden infót tartalmaz a dobozba kerülő termékekről. A palástot könnyen cserélhetjük, új grafikával láthatjuk el, de az alap dobozunk nem változik.

Egy nyomatlan karton palást védő funkciót is betölthet, ha például hullámkartonból vagy könyvkötő lemezből készítünk elegáns ajándék dobozt és nem szeretnénk, hogy a raktározás és szállítás során sérüljön vagy szennyeződés érje.

Az alapanyag, a termék és a konstrukció összhangjára kell törekednünk doboz tervezés során, ami nem mindig egyszerű, mert számos tényező befolyásolhatja az eredeti elképzelést, de szerencsére a formák, az alapanyagok és felületnemesítések széles választéka segítik a legjobb megoldás elérését.

A doboz konstrukciókról bővebben honlapunkon is olvashatnak.

 

Folytatjuk. A következő rész témája: Mit is jelent? Szakszavak a doboz gyártásban.

Az első részt és a hozzá tartozó videót ide kattintva tudja megtekinteni.

Ha maradt még kérdés a második témakör kapcsán, írásban várjuk a marketing@keskeny.hu címen.

Kategória:
  Blog Csomagolás Újdonság
ezt a bejegyzést 0 alkalommal osztották meg
 000
Ajánlatot kérek