Indul a KESKENY ONLINE!

Átlátható nyomdai folyamatok és ügyintézés könnyen, gyorsan és bármikor a Keskeny Nyomda új webes felületén.

Részletek

MGI technológia alkalmazása a gyakorlatban!

Nincs hozzászólás

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Szeretnénk bemutatni, miért érdemes a nyomtatott kiadványt vagy csomagolást az MGI technológiával feldobni, érdekesebbé, igényesebbé tenni és kitérünk a variációs lehetőségekre és a technikai beállításokra is.

 

A grafikán izgalmas, egyedi felületeket hozhatunk létre, ha meghatározott, hangsúlyozni kívánt, vagy csak érdekesnek tartott részeket kiemelünk az MGI technológia segítségével.

 

Az effektezésre szánt felületek kiemeléséhez több különböző megoldásból választhatunk:

 

3D UV lakkozás teás dobozon

– Az egyik lehetőség a 3D UV lakkozás, amivel fényes felületek hozhatók létre az íven és a digitális technológiából adódóan a lakk magasságát rugalmasan alakíthatjuk, így a domborodás mértéke eltérő is lehet ugyanazon az íven belül.

 

– A másik megoldás a 3D UV lakkozás digitális prégfóliával: ebben az esetben a 3D UV lakkra arany vagy ezüst fólia is kerül, így végeredményként a hagyományos prégelés és dombornyomás látványát érjük el.

 

– Az MGI technológia használatával UV formalakkot (nem domborodó) is készíthetünk.

 

3d uv magazin borító

– A fent említett effektek vegyesen is alkalmazhatók, ekkor azonban több lakkozási menetben érjük el a kívánt hatást. Ilyen esetekben először a 3D UV lakkozás készül el, második menetben pedig a digitális prégfóliázás.

 

Effektek helyének meghatározása

 

lakkozás kiemelése

 

A nyomtatást és felületkezelést megelőzi az effekt helyének meghatározása a nyomaton, melyet grafikai programok segítségével hozzuk létre, és erre többféle lehetőség is kínálkozik.

Az esetek többségében a grafikából egy-egy részt szoktunk kijelölni, de a kijelölésen belül textúrát is meg lehet határozni. Ez a kijelölés lehet fotón egy vagy több részlet vagy egy vektorosan megrajzolt ábra vagy illusztráció néhány eleme, de ugyanígy szöveget is lehet lakkozni.

Legkönnyebb dolgunk akkor van, ha a grafikánk vektoros és Illusztrátorban készült, mert abból egyszerűen ki tudjuk jelölni a lakkozandó részeket.Ezeket szimplán csak másoljuk, külön rétegre helyezzük.

A fotó textúrájának kiemelését Photoshop-ban tudjuk elkészíteni a csatornák és a színkorrekciók segítségével. A lakkozott részeket az inverzzé alakított képen, a sötét árnyalatok megkeményítésével és elmélyítésével, a felesleges részek kiégetésével lehet elérni.

 

lakrréteg elhelyezése

A fotókon lévő konkrétabb alakzatok kijelölése létrehozható azok körberajzolásával, a „pen tool” nevű eszköz segítségével, vagy az alakzatrajzoló eszközökkel is megoldható. Használhatjuk még a varázspálcát (jégvirágos kép), de akár az ecset eszközzel is megrajzolhatjuk a kívánt formákat. A fotókon elhelyezhetünk kész vektoros rajzokat, amiket külön rétegként mentünk el.

vonalak lakknál

Van olyan eset is, amikor a lakkréteg csak részben illeszkedik a fotóhoz, ami a grafikán textúra hatást eredményez. A fenti képen például ecsetvonásokat hoztunk létre, ami nem követi pontosan a nyomtatott grafikát.

 

Néhány fontos dologra érdemes odafigyelni a tervezéskor, nyomdai előkészítéskor.

 

A lakk magasságának meghatározásakor érdemes figyelembe venni a lakkozandó felület nagyságát, a mintázat finomságát és a vonalvastagságokat.

Tapasztalataink alapján az ideális lakk magasság 29 és 87 μm között van, mivel a lakk mennyisége és terülése ebben a tartományban kezelhető a legjobban.

A lakk magassága növelhető 232  μm-ig is, de itt már a lakk terülése miatt csak jól kitalált grafikai elemek lesznek különlegesen mutatósak és a legtöbb esetben a grafika nem is igényli ezt a lakkmagasságot. Fontos tudni, hogy a nagyobb lakkmennyiség miatt a gyártási költség is jelentősen emelkedik.

Túlzottan nagy felületet (például egy A4 méretű borítón, az oldalt szinte teljesen lefedő grafikai elemet) nem érdemes nagyon magas lakkal készíteni, mert nem lesz látványos az eredmény. A nagyon vékony vonalaknál az esztétikus végeredmény eléréséhez meg kell találni az optimális lakkmagasságot (49-73 μm),lénia vastagságot (0.3-0.5 mm) és a léniák közötti távolságot, hogy a lakk terülése ne befolyásolja a látványt. 

 

harmatcseppek kiemelése

A legalacsonyabb lakk 7 μm lehet, a legmagasabb itt a példákban a 87 μm. Ez a váltakozás megfigyelhető a növényen lévő harmatcseppeknél, mert itt a nagyobb cseppek 87 μm-nal készültek, a kisebbek 42-vel. A minimum vonalvastagság 0,5 mm, ekkor a 42 μm lakkmagasság a legideálisabb

 

változó vastagságú lakkréteg

A lakk terülését befolyásolja az alapanyag felülete is, a papírnak mázolt felületűnek kell lennie (pl. műnyomó, fóliázott felület, karton mázolt oldala stb). Nyitott struktúrájú ofszet jellegű papírokra, kreatív kartonokra nem használható ez a technológia.

Amennyiben egy felületen többféle lakkmagasságot szeretnénk használni, akkor az állományunkban a legmagasabb lakkréteget a fekete 100%-ára kell beállítani. Az eltérő magasságok százalékos arányai között min. 20% különbségnek kell lenni.

 

TERVEZÉSI SEGÉDLETÜNKET LETÖLTHETI IDE KATTINTVA.

Korábbi MGI 3D UV lakkozásal kapcsolatos cikkeinkből itt olvashat bővebben.

Tapintsa meg a különbséget
3D UV – THE OFFLINE MARKETKING
Digitális 3D UV lakk és prég
Meglepetés! 3D UV

 

Bővebb infromációval kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal az alábbi elérhetőségen:

Nagy Katalin
E-mail: k.nagy@keskeny.hu

Kategória:
  Anyagleadási segédletek Blog Design Hírek Nyomtatás
ezt a bejegyzést 0 alkalommal osztották meg
 000

Válasz

Email címe nem kerül nyilvánosságra.

Ajánlatot kérek